visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Geležingas vanduo – kaip efektyviai pašalinti geležį iš vandens?

Geležingas vanduo – kaip efektyviai pašalinti geležį iš vandens? Geležingas vanduo – kaip efektyviai pašalinti geležį iš vandens?

Lietuvos gyventojai gali džiaugtis gausiais požeminio vandens ištekliais, tačiau kai kuriose šalies vietose, ypač jei vanduo į namus tiekiamas ne centralizuotai, o iš individualių gręžinių ir / ar šulinių, iš čiaupo bėga pernelyg geležingas vanduo. Kaip suprasti, kad vanduo yra pernelyg geležingas?

Anot specialistų, įvairių geležies formų randama praktiškai visuose vandens šaltiniuose. Tačiau jei geležies koncentracija vandenyje yra didesnė nei 0,2-0,3 mg/l, jau keičiasi tokio vandens juslinės savybės. Geležingas vanduo turi metalo prieskonį, nemaloniai kvepia, palieka rudų nuosėdų ant vonios keramikos, skalbinių, kaupiasi buitinėje technikoje ir santechnikos įrenginiuose, tad ilgainiui trumpina pastarųjų gyvavimo laiką. Neretai dėl itin geležingo vandens sumažėja net vandens spaudimas.

Geležies junginių požeminiuose vandenyse atsiranda natūraliai dūlant ir tirpstant kalnų uolienoms, taip pat iš metalurgijos, metalo perdirbimo, tekstilės, lakų ir dažų pramonės, žemės ūkio nuotekų. Geriamajame vandenyje geležies gali atsirasti ir dėl senų bei surūdijusių vamzdynų.

Geležingo vandens poveikis sveikatai

Gydytojų teigimu, poveikis sveikatai dėl per didelio geležies kiekio gali pasireikšti tik tuomet, kai žmogus per trumpą laiką suvartoja labai didelį kiekį geležies arba jei serga paveldima liga – hemochromatoze (ligai būdingas per didelis geležies atsargų kaupimas organizme, o tokia būklė organams yra toksiška). Tuo tarpu iš vandens gauti sveikatai kenksmingą kiekį geležies yra praktiškai neįmanoma, nebent būtų geriamas ir maistui ruošti vartojamas visiškai rudas nuo geležies nuosėdų vanduo.

Jei geležies koncentracija vandenyje itin didelė ir toks vanduo nepaisant nieko visgi buvo vartotas, apsinuodyti – gana nesunku. Žmogų tokiais atvejais pradeda pykinti, jis gali vemti, darytis mieguistas, tokia būklė gali pažeisti net kai kuriuos vidaus organus.

Kaip efektyviai pašalinti geležį iš vandens?

Jei seniau žmonės geležies kiekį geriamajame vandenyje mažindavo palikdami vandenį ilgesniam laikui atvirame inde, kol geležies priemaišos nusės indo dugne arba vandenį virindami, dabar vandenį nugeležinti padeda specialūs vandens valymo įrenginiai, valymo sistemos ar vandens nugeležinimo filtrai. Beje, vandens nugeležinimo filtrai naudojami ir tais atvejais, kai vandenyje normas viršija ir kiti cheminiai elementai, tokie kaip sieros vandenilis, manganas, taip pat jei vandenyje yra labai daug kitokių mechaninių priemaišų. Tiksliai apsispręsti, kokie vandens filtrai yra reikalingi Jums, koks turėtų būti galingumas, taip pat ar nereikia papildomų priedų, padės prieš tai atlikti išsamūs vandens tyrimai.

Vandens nugeležinimas – nemenkas iššūkis, tačiau įveikiamas. Neretai vienu metu reikia spręsti kelias vandens kokybės problemas. Todėl labai svarbu parinkti kompleksišką, kartu ekonomišką ir patikimą vandens valymo sprendimo būdą. Nors universalaus vandens valymo įrenginio šiai problemai spręsti nėra, tačiau konsultuojantis su specialistais tikrai galima išsirinkti kompleksišką, ekonomišką ir patikimą vandens valymo sprendimo būdą.

UAB „LT Aqua“ įmonė dirba visoje Lietuvoje, todėl mėginį, reikalingą vandens tyrimams, įmonės atstovai gali atvykti paimti pas Jus į namus bei kartu pakonsultuoti dėl vietos, reikalingos vandens nugeležinimo filtrui. Reikiami vandens tyrimai bus atlikti pristačius vandens mėginį į laboratoriją. Tai leis Jums sutaupyti ir laiką, ir pinigus, ieškant ir galvojant kokį vandens nugeležinimo filtrą pasirinkti.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus