visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Euro įvedimas – paaiškinta grąžos litais išimtis

Euro įvedimas – paaiškinta grąžos litais išimtis Euro įvedimas – paaiškinta grąžos litais išimtis

Euro įvedimas – paaiškinta grąžos litais išimtis. Pasirengimo euro įvedimui koordinavimo darbo grupė šiandien nustatė pavyzdinius atvejus vienai iš Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo išimčių, kai atsiskaitymo dviem valiutomis laikotarpiu verslas galės duoti grąžą litais, o ne eurais.

„Laikydamiesi galiojančio Euro įvedimo Lietuvoje įstatymo siekiame daugiau aiškumo, todėl pateikiame pavyzdžius, kokias išskirtiniais atvejais gali būti taikoma išimtis. Noriu atkreipti dėmesį, kad tai ne taisyklė, o išimtis ir naudojimąsi ja reikės pagrįsti. Kviečiu verslą neatidėlioti ir jau šiandien išspręsti apsirūpinimo grynaisiais eurais klausimus, jei to dar nepadarė“, – sakė darbo grupės pirmininkas, finansų ministras Rimantas Šadžius.

Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymas numato, kad 2015 m. sausio 1–15 dienomis Lietuvoje bus galima atsiskaityti grynaisiais litais ir eurais, o grąža bus atiduodama tik eurais.

Įstatymas taip pat numato keletą išimčių. Tarp jų – automatinės prekybos vietos (pavyzdžiui, automatinės degalinės), kur nėra kasininko. Šiuo atveju, jei nėra galimybės atsiskaityti litais ir eurais, leidžiama atsiskaityti vien eurais. Kita išimtis – viešojo transporto priemonės ir taksi, kur atsiskaitant litais grąža gali būti duodama ir litais, o atsiskaitant eurais grąža turi būti duodama eurais.

Trečioji išimtis – kai yra pagrįstų priežasčių, dėl ko paslaugų teikėjas ar pardavėjas negali duoti grąžos eurais. Pasirengimo euro įvedimui koordinavimo darbo grupė nustatė pavyzdinius atvejus, kai pardavėjas ar paslaugų teikėjas galės grąžą atiduoti litais:

• jei pardavėjas ar paslaugų teikėjas dėl darbo pobūdžio neturi galimybės su savimi turėti pakankamai grynųjų eurų (pvz., kurjerio paslaugų teikėjas);

• kai vienu kartu atiduodamos grąžos dydis neproporcingai viršija perkamos prekės ar paslaugos kainą ir tokiu atveju pardavėjas ar paslaugų teikėjas atidavęs grąžą nebeturėtų apyvartinių lėšų eurais (pvz., už mažos vertės prekę atsiskaitoma 200 litų nominalo banknotu, o pardavėjas atidavęs grąžą tik eurais kasoje daugiau nebeturėtų eurų);

•  jei dienos apyvarta ženkliai viršija įprastinę ir dėl to pardavėjas ar paslaugų teikėjas nebeturi eurų atiduoti grąžai.

Atkreipiame dėmesį, kad šia išimtimi pasinaudoję pardavėjas ar paslaugų teikėjas, paprašytas turės pateikti tinkamus įrodymus, kad dėjo pakankamas pastangas apsirūpinti grynaisiais eurais grąžai. Visa išsami informacija šiuo klausimu paskelbta euras.lt interneto svetainėje.

Nuotr. www.euras.lt

2014-11-28. LR FINANSŲ MINISTERIJA. Euro įvedimas – paaiškinta grąžos litais išimtis. Viešųjų ryšių skyrius. www.finmin.lt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus