visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Erkių pernešamos ligos – kada atlikti tyrimus?

Erkių pernešamos ligos – kada atlikti tyrimus? Erkių pernešamos ligos – kada atlikti tyrimus?

SYNLAB Lietuva UAB

„SYNLAB Lietuva UAB“ laboratorijoje atliekami tyrimai įsisiurbus erkei. Laboratorijos specialistai poilsiaujant gamtoje ragina neprarasti budrumo.   

Erkiių pernešamos ligos – kada atlikti tyrimus?

Europinė miško arba šuninė erkė – smulkus, laikinai parazituojantis voragyvis, besimaitinantis daugelio laukinių ir naminių gyvūnų bei žmogaus krauju. Erkių savybės skiriasi nuo kitų kraujasiurbių vabzdžių, todėl jos gali platinti virusų, riketsijų ir bakterijų sukeliamas ligas.

Kas sukelia Laimo ligą?

Laimo ligą sukelia žmogaus patogenas. Patogenas patenka į žmogaus organizmą iš erkės virškinamojo trakto su seilėmis, kai erkė maitinasi žmogaus krauju ne mažiau 24–48 val. Tyrimais nustatyta, kad Lietuvoje erkių užsikrėtimas B. burgdorferi s.l. sukelėju yra 6,9 % ir svyruoja įvairiuose rajonuose nuo 0 iki 33 %. Liga skirstoma į tris stadijas, tačiau gali pasireikšti kurioje nors vienoje stadijoje, peršokti stadiją arba pereiti visas stadijas. Laimo ligos stadijoms būdinga: lėtai besiplečiantis žiedinis paraudimas su nelygiais kraštais, po kelių savaičių liga gali sukelti ūminius organų pažeidimus ar lėtinius raumenų uždegimus.

Kada atlikti tyrimus?

Po erkės įsisiurbimo ir ištraukimo tik po 2–3 sav. nuo infekcijos pradžios kraujyje galima aptikti antikūnus. IgM gaminasi anksčiau, tačiau atskirais atvejais jie gaminasi pavėluotai arba iš viso nesigamina. IgM gali būti randami ir gana vėlyvose ligos stadijose. IgG randami ne anksčiau po 3–4 sav. Įtariant užsikrėtimą, tačiau gavus neigiamą rezultatą, tyrimą kartoti po 1–2 sav. Pradinėje ligos stadijoje teigiamą IgM ir IgG rezultatą reikia patvirtinti imunoblotu. Imunoblotas IgM rekomenduojamas tik pirmąsias 4 ligos savaites. Vėlesnėse ligos stadijose, infekcijai išplitus, informatyviausias IgG tyrimas.

Ar galima ištirti pačią erkę?

Galima atlikti ne tik kraujo tyrimą, galima ištirti ir ištrauką erkę. Tyrimui tinka tik nepažeista ir vientisa erkė. B. burgdorferi nustatoma molekuliniu PGR metodu. Tyrimo metu dauginamas DNR fragmentas. Gautas „teigiamas“ atsakymas reiškia, kad ištirta erkė buvo užsikrėtusi Laimo ligos sukėlėju.

Erkiių pernešamos ligos – kada atlikti tyrimus?

Erkinio encefalito pavojai

Ne mažiau pavojinga liga yra erkinis encefalitas. Šią ligą sukelia B grupės arbovirusas, perduodamas per erkės seiles, užkrėstą nevirintą ožkų ir karvių pieną. Ligos pikas birželio–liepos mėnesiais. Erkiniui encefalitui taip pat būdingos trys stadijos, tačiau dažnai pasireiškia tik dvi ligos stadijos.

Po inkubacinio laikotarpio prasideda 2–4 dienas trunkantys, į gripą panašūs ligos simptomai. Po kelių dienų prasideda su centrinės nervų sistemos pažeidimu susiję simptomai pasireiškia įvairiai – nuo lengvo meningito iki stipraus encefalito su traukuliais.

Ligos diagnozė patvirtinama specifiniais antikūnais. IgM kraujyje atsiranda dažniausiai CNS pakenkimo periode po 2–3 sav., IgG atsakas išsivysto vėliau po 3–5 sav. nuo užsikrėtimo. Kaip ir Laimo ligos atveju, taip pat ir erkinio encefalito, galima tirti erkę. Nepažeista erkė ištiriama ar neužkrėsta erkinio encefalito virusu. Tyrimas atliekamas molekuliniu PGR metodu.

Visus erkių pernešamų ligų tyrimus galite atlikti „SYNLAB“ laboratorijoje Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Druskininkuose, Utenoje ir partnerių klinikose. „SYNLAB Lietuva UAB“ turi ilgalaikę darbo medicinos diagnostikos srityje. Galite konsultuotis su gydytoju genetiku, ginekologu, alergologu-klinikiniu imunologu, laboratorijos gydytoju. Atliekami bendraklinikiniai, alerginiai, molekuliniai, genetiniai, retų ligų tyrimai sveikatos paslaugų tiekėjams, valstybinėms ir privačioms gydymo įstaigoms, privatiems fiziniams asmenims.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus