visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Efektyvus gyvenamojo namo projektavimas – ką reikia žinoti?

Efektyvus gyvenamojo namo projektavimas – ką reikia žinoti? Efektyvus gyvenamojo namo projektavimas – ką reikia žinoti?

JPI Architektai

www.jpiarchitektai.lt

Būsto projektavimas prasideda dar prieš perkant sklypą. Kodėl verta rinktis individualų sklypą, kaip protingai pasirinkti architektą, kokios yra dažniausiai daromos klaidos ir kaip jų išvengti? Apie tai pasakoja kompanijos „JPI architektai“ partnerė atestuota architektė Lilija Putnienė.

Kodėl verta rinktis individualų gyvenamojo namo projektą?

Individualus namo projektas – kaip individualiai pasiūtas kostiumas. Jo „siuvimas“ priklauso nuo trišalio bendradarbiavimo tarp užsakovo, architekto ir rangovo. Užsakęs individualų projektą, klientas tikisi, kad namas bus ergonomiškas, saugus, jame bus jauku gyventi ir leisti laiką su šeima.

Pasirinkus tipinį komercinį projektą, žmogui neišvengiamai kažko trūks – didesnės terasos, erdvesnės virtuvės, aukštesnių langų, keisti ir modifikuoti tipinį projektą  – brangu ir sudėtinga, todėl geriausia iškart rinktis individualų projektą  – jis leidžia susikurti savo svajonių namą – būtent tokį, kokio jam ir reikia.

Dar daugiau, individualus projektas padeda sutaupyti – standartiniuose projektuose visada yra erdvių, kurios konkrečiai šeimai nereikalingos (sandėliukai, papildomi kambariai, garažas, stoginė). Bereikalingos patalpos reiškia ne tik tuščius, šaltus užkaborius namuose, bet ir didesnius statybos kaštus, o pasirinkus individualų projektą, to galima lengvai išvengti.

Architektės Lilijos Putnienės teigimu, apskaičiuota, kad namas paprastai yra keičiamas kas 7 metai. Per tiek laiko, keičiasi šeimos poreikiai arba sudėtis, vaikai gimsta arba užauga ir išvyksta. Tokiu atveju, individualiuose namo projektuose numatoma erdvė su pertvaromis, kurias keičiant, transformuojama patalpų struktūra – gimus vaikui, galima „sukurti“ jam skirtą kambarį, o vaikui užaugus ir išvykus, kambarys lengvai apjungiamas su kita erdve.

Efektyvus būsto projektavimas

Projektavimas prasideda dar prieš perkant sklypą

Dažnai, žmonės renkasi individualų gyvenamo namo projektą dėl specifinių vietos arba aplinkos savybių – pvz. sklypas yra įkalnėje, ant šlaito, o tipiniai projektai – sunkiai pritaikomi. Tačiau bet kuris sklypas yra ypatingas, nes jis jau yra tam tikrame kontekste. Tai gali būti vieta senamiestyje, tarpukario architektūros rajonas ar sovietinių daugiabučių kvartalas. Svarbu, kad pastatas atitiktų ne tik individualius savininko poreikius, bet ir susiformavusią aplinką.

Būsto projektavimas prasideda dar prieš perkant sklypą. Klientams, kurie nori sudėtingų, individualizuotų projektų, siūloma prieš įsigyjant sklypą pasikonsultuoti su projektuotojais ir įsitikinti, kad jų susikurta vizija šioje konkrečioje vietoje gali būti įgyvendinta.

Saulėti namai – trūkumas ar privalumas?

Vienas iš mitų, susijusių su projektavimu – įsitikinimas, jog geras būstas yra tas, kuriam netrūksta saulės šviesos. Šis mitas atėjęs iš tų laikų, kai šilumos ir šviesos trūkumas buvo viena esminių žmones varginančių problemų.

Šiandieną, tobulėjant statybos technologijoms, statomi aukšto energetinio efektyvumo pastatai, o šilumos trūkumas nebėra problema. Priešingai – vis daugiau žmonių pageidauja tokio būsto, kur gyvenamųjų kambarių neprikaitintų saulė, o terasas racionalu įrengti šiaurinėje pusėje – ten, kur vasaros dienomis galima pasislėpti nuo karščio ir mėgautis vėsa.

Kaip neapsirinkti, renkantis projektuotoją?

Pagrindinės klaidos, kurias daro žmonės, rinkdamiesi projektuotoją ir vėliau, projektavimo metu – taupymas ir skubinimas. Kokybiškas namo projektas rengiamas nuo pusmečio iki metų, o jei jis padaromas greičiau, tikėtina, jog tai bus tik lengvai modifikuota kito projekto kopija.

Dažnai, žmonės tiesiog nusiunčia užklausas projektuotojams ir pasirenka tą, kuris pasiūlo mažiausią kainą. Natūralu, kad norima sutaupyti, tačiau tokiu atveju, renkantis žemiausios kainos variantą, svarbu nepirkti „katės maiše“ – rekomenduojama pasidomėti projektuotojo kvalifikacija, reputacija ir patirtimi.

Pasidomėkite ankstesniais projektuotojo darbais

Rinkdamiesi projektuotoją, pasidomėkite jo darbais ir įsitikinkite, kad jo stilius jums artimas. Kiekvienas projektuotojas turi keletą darbų, kuriuos naudoja kaip „vizitinę kortelę“. „JPI Architektai“ žymiausi darbai – Sporto, sveikatingumo ir pramogų kompleksas Jonavoje, Birštono apžvalgos bokštas bei fontanas Mažeikiuose.

Efektyvus būsto projektavimas

2018 m. duris atvėrusi Jonavos sporto arena (projektavo „JPI Architektai“ su R.Grubinsku ir L.Amankevičiūte) – modernus daugiafunkcinis sporto kompleksas, žinomas dėl vizualiai įsimenančios, dinaminės lenktos formos bei unikalių mašinų stovėjimo aikštelių, kur gausi augmenija suteikia gyvybingumo įspūdį.
 

Efektyvus būsto projektavimas

Birštono apžvalgos bokštas lankytojams tapo atviras 2019 m. Tai – aukščiausias (51 m) apžvalgos bokštas Lietuvoje, o iš apžvalgos aikštelės atsiveria Nemuno kilpos – taip vadinami „du Nemunai“.

Efektyvus būsto projektavimas

Fontanas „Iškelta vandens plokštė“, įrengtas Mažeikiuose 2012 m. – „JPI Architektai“ projektas, įgyvendintas kartu su skulptoriumi T. Vosyliumi. Fontanas įrengtas sovietiniame rajone ir puikiai „įsirašo“ į aplinką, suteikdamas jai gyvybingumo.

„JPI Architektai“ teikia profesionalias architektų paslaugas nuo 2002 m.

„JPI Architektai“ – tai dviejų architektų, Vytauto Putnos ir Lilijos Putnienės, profesinis aljansas, tęsiantis šeimos tradicijas. Visuomenei gerai žinomas Vytauto Putnos senelis, architektas Jonas Putna –  Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono, Kauno Klinikų Gimdymo namų, Kauno dramos teatro architektūrinių projektų autorius. 

„JPI Architektai“ sukurs projektą pagal Jūsų vizijas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus