visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Didelis langų pasirinkimas Jūsų svajonių būstui - Viva Langai

Didelis langų pasirinkimas Jūsų svajonių būstui - Viva Langai Didelis langų pasirinkimas Jūsų svajonių būstui - Viva Langai

Viva Langai, Euroexport, UAB

Apie viską pagalvota! - toks šūkis tinka ne tik prekybos tinklo reklamai, bet ir nuosavą namą susiręsti nusprendusiems naujakuriams. Iš pažiūros detalesnio aptarimo nereikalaujantys namo elementai dažnai gerokai lemia kokybinius pastato parametrus, energinį naudingumą.

Viena tokių namo eksterjero ir interjero dalių - langai, kuriuos netinkamai pasirinkus ar nekokybiškai įrengus atrasti optimalų lauko ir vidaus temperatūros balansą bus labai sudėtinga: vasarą namie kaisime, o žiemą šalsime. Be to, nuo langų konstrukcijos pasirinkimo priklausys būsto vėdinimas ir net saugumas.

„Nekokybiški langai ir durys šilumos nuostolius gali padidinti iki 50 procentų. Tačiau problemų  kyla ne tik žiemą. Daugelis pirmą kartą statančių namą žmonių neįvertina faktoriaus, kad vasarą pernelyg įkaistančių patalpų vėdinimas ir kondicionavimas gali atsieiti tiek pat, kiek žiemą - pastato šildymas. Kiekvienam individualiam namui reikia jam pritaikyto langų sprendimo, kitaip tinkamo į pastatą patenkančios šviesos ir šilumos balanso nepavyks rasti“, - sakė bendrovės „Viva langai“ direktorius Mindaugas Grigas.

Taupo šilumą

Pirmiausia reikėtų įsidėmėti, kad plastikinio lango kokybę nulemia keturi pagrindiniai komponentai: lango profilis, stiklo paketas, apkaustai ir montažas. Pašnekovo teigimu, gausi langų sistemų įvairovė gali sugluminti nepatyrusį būsimo namo šeimininką. Tik patikimas langų gamintojas, siūlantis visas reikalingas paslaugas - nuo projektavimo ir gamybos iki garantinės ir pogarantinės priežiūros, - gali užtikrinti, jog langų vėliau neteks remontuoti ar net skubiai keisti naujais.

„Rinkoje, ypač kalbant apie elektroninę prekybą, yra atsiradę daug vienadienių žaidėjų, kurie tik perparduoda produktą, tačiau apie jį mažai ką išmano, neretai negali profesionaliai patarti arba net klaidina pirkėjus. Patikimas langų pardavėjas privalo pateikti kiekvieno konstrukcijos elemento kokybę patvirtinančius sertifikatus bei garantijas jiems. Be to, pirkėjas visuomet turi teisę paprašyti anksčiau įgyvendintų projektų pavyzdžių. Mes, pavyzdžiui, smalsesniems potencialiems pirkėjams suteikiame galimybę atvykti į mūsų gamybos padalinį ir pamatyti langų gamybos procesą iš arti“, - pasakojo „Viva langai“ vadovas.

Daugiausia šilumos prarandama per langų ar durų stiklo paketus, nes jų plotas yra didžiausias. Stiklo paketas turėtų būti 3 stiklų, iš kurių 2 stiklai turėtų būti selektyvūs. Stiklo pakete naudojamas plastikinis rėmelis, palyginti su metaliniu, papildomai sutaupo net iki 10 proc. šiluminės energijos. Svarbus ir profilio tipas: optimalus variantas - 6-7 kamerų, gali būti su termomoduliu, kuris profilio viduje suteikia jam papildomą šiluminę varžą.

Tarpines galima pakeisti

Dažna langų montavimo klaida - pasirenkamos orui nepralaidžios sandarinimo medžiagos, kuriose vėliau kaupiasi drėgmė, o dėl jos aplink langus atsiranda ir ima plisti pelėsis. Tinkama alternatyva - garo izoliacinės juostos, kurių membrana išleidžia pastato viduje besikaupiančią drėgmę į išorę, tačiau užkerta kelią drėgmei iš lauko patekti į vidų.

„Labai svarbu parinkti tinkamus tvirtinimo elementus. Netinkamai atliekant lango montavimą, nukenčia ne tik sandarumas. Ypač budriems reikia būti, kai nuosavame name statome didesnių gabaritų langus. Tinkamai jų nesuprojektavus ir neįvertinus tenkančių apkrovų, audringą dieną vėjas juos gali išpūsti“, - perspėjo langų ekspertas.

Kalbėdamas apie langų ilgaamžiškumą, tiek individualių namų, tiek daugiabučių gyventojams jis siūlė įvertinti keičiamų - įveriamų tarpinių privalumus. Šios nėra daug brangesnės, tačiau per keliolika metų susidėvėjusias tarpinių gumas vėliau nesunku bus pakeisti naujomis. Pasirinkus tokį sprendimą, gerokai pailgės lango eksploatacijos laikotarpis, palyginti su nekeičiamomis tarpinėmis.

Medinių langų mitas

Šiandien plastikinius langus, atsižvelgiant į nuosavo namo statytojų užmojus, galima pritaikyti bet kokiems poreikiams ir estetiniam skoniui. Žinoma, kiekvienas gamintojas yra numatęs tam tikras specifikacijas, todėl jei klientų norai prasilenkia su fizikos dėsniais, profesionalūs langų pardavėjai į tai privalo iš karto atkreipti dėmesį,. Antraip, rezultatas bus nuviliantis.

Langų rėmai gali būti spalvoti, atkartojantys įvairių natūralių medžiagų spalvas ir tekstūrą. Stiklo paketai - su papildoma garso izoliacija, saulės kontrolės danga ar net laminuoti, t. y. atsparūs smūgiams ir galintys sulaikyti plėšikus nuo įsibrovimo.

„Vis daugiau dėmesio lietuviai skiria ekologiškoms, natūralioms statybinėms medžiagoms. Tačiau įdomu tai, kad Skandinavijoje, kur žaliosios idėjos dar labiau paplitusios, vėl populiarėja plastikiniai langai. Medinių langų natūralumu pagrįstai imama abejoti.

Apie kokį kvėpuojantį, natūralų medį mes galime kalbėti, jei jį apdorojame cheminiais junginiais? Be to, mediniai langai ne tik brangesni, juos teks papildomai prižiūrėti. Norint, kad tokie langai estetiškai atrodytų, kas dešimtmetį juos reikės restauruoti - iš naujo šveisti, glaistyti, dažyti, o tai kainuoja nepigiai“, - teigė ekspertas. Be to, aukštos klasės plastikiniai langai šiltesni.

Langai nulemia vėdinimą

Kad ir kokie būtų plastikinių ir medinių langų privalumai, trūkumai ir skirtumai, M. Grigas siūlė tinkamiausius langus, jų priedus namo statytojams numatyti dar projektavimo etape. Taip bus išvengta skuboto ir netinkamo pasirinkimo bei vėliau brangiai kainuojančio broko taisymo.

Tokiai nuomonei pritarė ir individualių namų projektuotojas Marius Palšiais. Anot pašnekovo, iš PVC profilių pagaminti ir tinkamai sumontuoti langai yra labai sandarūs, todėl, atsižvelgiant į juos, skaičiuojamas visos būsto vėdinimo sistemos ir mikroklimato parametrų palaikymas. Kitu atveju gali atsirasti problemų, susijusių su santykinės oro drėgmės padidėjimu.

„Kokybiškas patalpų vėdinimas ne tik leidžia palaikyti gerą mikroklimatą, bet ir pašalinti vandens garų perteklių bei išvengti drėgmės kondensavimosi ant langų stiklų bei šaltesnių vietų patalpos viduje. Pasirinkę tinkamus langus, išvengsime papildomų šalčio tiltų, kurie nulemia pastato šiluminius nuostolius. Būtinai atkreipkite dėmesį ir į pardavėjų siūlomų langų stiklo paketų šiluminį laidumą“, -sakė M. Palaišis.

Pagal patvirtintas statybos normas stiklo paketo šilumos laidumo koeficientas negali būti didesnis kaip 1,6 W/m2K. Tokį laidumą minimaliai užtikrina paketai su selektyviu stiklu arba trijų paprastų stiklų paketai.

Tačiau norintiems gyventi šilčiau ir galintiems investuoti daugiau nuosavų namų šeimininkams projektuotojas siūlė rinktis langus iš beveik 2 kartus labiau šilumą sulaikančio 6-7 kamerų profilio. Tokio lango šilumos perdavimo koeficientas standartiškai neviršija 0,79 W/m2K.

Daugelis pirmą kartą statančių namą žmonių neįvertina faktoriaus, kad vasarą pernelyg įkaistančių patalpų vėdinimas ir kondicionavimas gali atsieiti tiek pat, kiek žiemą - pastato šildymas.

Daugiau informacijos: www.vivalangai.lt

Straipsnis publ. "Svajoniu bustui – didelis langu pasirinkimas". Lietuvos žinios. 8 Namų pasaulis. 2015 04 10. TOMAS FEDARAVIČIUS Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus