visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Dantų rovimas ir atkūrimas: ar visada geriau rauti, nei taisyti?

Dantų rovimas ir atkūrimas: ar visada geriau rauti, nei taisyti? Dantų rovimas ir atkūrimas: ar visada geriau rauti, nei taisyti?

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

Odontologijos klinikoje UAB „Angitia“ teikiamos visos dantų priežiūros paslaugos: dantų gydymas, protezavimas, implantavimas, estetinis plombavimas, dantų balinimas, burnos higiena, dantų akmenų valymas. Specialistai taip pat teikia konsultacijas dantų priežiūros klausimais.

Prireikus apsispręsti, ar dantis geriau rauti, ar taisyti, atkreipiame dėmesį, kad žmogui nuolatiniai dantys išdygsta vieną kartą visam gyvenimui. Jų praradimas nėra natūrali žmogaus būklė, – konstatuoja klinikos „Angitia“ ilgametis odontologas – implantologas Mindaugas Gaučys.

Manant, jog „dantis geriau rauti nei taisyti“, neatmetama prielaida, kad kalbama apie ypatingai apleistus, neprižiūrimus, beviltiškai sugedusius ir netaisomus dantis. Neretai užmirštama tinkama jų priežiūra, burnos higiena ir profilaktinė odontologo apžiūra nors 1-2 k. per metus. Tuomet taip, – apleistų, dantų ėduonies jau „sugriaužtų“ dantų bei jų likučių gydymas gali užtrukti ilgai ir kainuoti nepigiai, – dantų rovimui pritaria odontologas.

Tačiau, jei nepavyko užkirsti kelio dantų ėduoniui, svarbu kuo anksčiau pradėti dantis gelbėti – gydyti ir išsaugoti, bet ne drastiškai rauti. Dantų rovimas gali neatrodyti nei patraukli, nei apskritai svarstytina dantų taisymo alternatyva, – akcentuoja patyręs dantų gydymo, protezavimo ir implantavimo specialistas.

Dantų praradimas – problemų pradžia

Siūlome neapsirikti galvojantiems, kad išrovus dantį baigsis su tuo dantimi susijusios problemos. Iš tikrųjų baigsis vienintelė „problema“ – galbūt net neprasidėjęs gydymas.

Vieno, o ypač kelių dantų praradimas  – problemų pradžia:

  • pradeda tirpti žandikaulio kaulas;
  • keičiasi veido bruožai (nutįsta skruostai, įdumba lūpos);
  • sparčiau pradeda kristi kiti dantys (dažniausiai „domino“ principu, nes linksta į prarastojo danties vietoje atsiradusį tuščią tarpą);
  • suprastėja maisto kramtymas;
  • prasideda virškinimo sutrikimai ir t. t...

Nereikėtų užmiršti ir socialinių problemų: neaiškiai tariami garsai, bendravimo diskomfortas ir eilė kitų suprastėjusios gyvenimo kokybės nepatogumų. Be to, tik laiko klausimas, kada žmogus, pats patyręs dantų praradimo diskomfortą arba protu suvokęs būsimas problemas, apsispręs dantis atkurti. Šiame etape sugydytų dantų likučiai įgauna ypatingą vertę visais dantų atkūrimo atvejais.

Tradiciniams dantų „tilteliams“ aukojami sveiki dantys

Įsivaizduokite su visomis šaknimis be jokių pėdsakų pašalinto danties vietą. Ant ko ir prie ko tvirtinti fiksuotą dirbtinį dantuką, jei pacientas dėl finansinių ar kitų priežasčių negali sau leisti danties implanto? Nelikus nė mažiausių dantų likučių ir atsisakius dantų implantų, tenka gaminti dantų tiltą – dirbtinį dantuką ir du šoninius vainikėlius dantuko tvirtinimui ant nušlifuotų kaimyninių savų dantų.

Dantų rovimas ir atkūrimas: ar visada geriau rauti, nei taisyti?

Prireikus išrauto danties vietoje atkurti dirbtinį dantuką, belieka greta esančius dantis šlifuoti. Sveiki dantys paverčiami nesveikais ir jie niekada nebus visaverčiai. 

Jei šoniniai dantys yra sveiki, kam gali būti patrauklus sprendimas juos šlifuoti ir paversti nevisaverčiais? – retoriškai klausia daktaras. Siekiant suvienodinti apvilktų, dirbtinio danties ir savų dantų aukštį, šlifuoti būtina. Paskaičiavus, ką „pasiima“ nors vieno dantuko protezavimas be jokio danties likučio ir be implanto, daugelis pacientų susimąsto iš naujo, ar iš tikrųjų dantis „geriau rauti, nei taisyti“. Jei taisyti neįmanoma, ženkliai geriau implantuoti, o ne protezuoti be implanto. Jei sugydyti dar įmanoma, visais atvejais geriau danties likutį gydyti ir išsaugoti palankesniam protezavimui.

Beje, galima naudoti ir tradicinį vieno bei kelių dantukų išimamą plokštelinį dantų protezą, t. p. dirbtinį dantuką tvirtinti užraktėliais arba apkabėlėmis. Nors tokį danties protezą bus galima išimti, kartu atsiras ir papildomi rūpesčiai. Bet kuriuo atveju danties protezas be implanto neapsaugos žandikaulio kaulo nuo tirpimo.

Sugydytų dantų likučių atkūrimo privalumai

Dantų atkūrimui danties likučio išsaugojimo faktas yra svarbesnis už paties likučio kiekį.

Profesionaliai sugydytus ir išsaugotus danties likučius arba jo šaknis yra ženkliai paprasčiau ir pigiau apvilkti danties vainikėliu nei rauti ir implantuoti arba protezuoti aukščiau aprašytu būdu. Jeigu danties likutis yra per mažas tam, kad būtų sandariai užmauta karūnėlė, naudojami kiti įvairūs būdai tą trūkstamą danties kiekį padidinti. Pavyzdžiui, įklotai, užklotai ir pan. Tuomet nereikės nei šlifuoti sveikų šoninių dantų, nei chirurginės implantavimo intervencijos, kuri dažnai kainuoja daugiau už danties ar jo šaknų kanalų gydymą. Natūralios danties šaknies stimuliuojamo kramtymo krūvio veikiamas žandikaulio kaulas bus saugomas nuo sunykimo.

Dantų rovimas ir atkūrimas: ar visada geriau rauti, nei taisyti?

Danties implantų privalumas – nereikia šlifuoti kaimyninių dantų. Implantai saugo žandikaulio kaulą nuo sunykimo, nes tęsia visas danties šaknies funkcijas

Nors danties implantai šiandien yra fantastiškai tobulas prarastų dantų atkūrimo būdas. Tačiau turėti nuosavus sveikus arba kokybiškai sugydytus dantis, jų likučius arba tik šaknis, kaip ir bet kurią kitą natūralią savojo kūno dalį, yra geriau ir pigiau, nei keisti ją dirbtiniais pakaitalais. Juk kitos kūno dalys bei organai nešalinami vien vengiant gydymo arba todėl, kad yra, kuo jas pakeisti. Ne išimtis ir dantys. Juos  svarbu saugoti kaip akivaizdžiai matomą ir ypatingai svarbią visaverčio gyvenimo dalį. Išsaugoti sveiki ar sugydyti, be infekcijos židinių dantys – išsaugota šypsena, gyvenimo kokybė ir sveikata.

Odontologijos klinikoje „Angitia“ paslaugas siūlo gydytojai, kurie dirba su naujausia įranga ir naudoja tarptautinių organizacijų sertifikuotas bei Lietuvoje aprobuotas medžiagas. Ilgalaikė darbo patirtis leido sukaupti viską, kas geriausia ir reikalingiausia tam, kad klinikos pacientai vėl džiaugtųsi plačiomis šypsenomis.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus