visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Dantų fluorozė: kaip gydyti?

Dantų fluorozė: kaip gydyti? Dantų fluorozė: kaip gydyti?

Odontologijos klinika RYKLIO DANTIS, UAB

Dantų fluorozė – tai biogeocheminės kilmės liga, kai dėl ilgalaikio fluoro veikimo padidintomis dozėmis yra pakenkiami danties audiniai, jų formavimosi ir vystymosi metu. Tai raidos sutrikimo kilmės liga, apibrėžiama kaip patologinė būklė, atsiradusi dėl padidintos danties ekspozicijos fluoro junginiais emalio vystymosi metu. Dantų fluorozė taikoma kaip nuolatiniams taip ir pieniniams dantims, tačiau pieninių dantų pažeidimas yra švelnesnis.

Dantų fluorozė pacientams pasireiškia simetrišku dantų pažeidimu, nesikeičiančia danties emalio dėmių forma ir vieta, dėmėtu naujai išdygusių dantų emaliu, danties emalio nutrupėjimu, tamsiomis dėmėmis ant danties emalio, matiniu danties paviršiumi. baltomis linijomis ant danties emalio bei dantų skausmu.

Manoma, kad fluoro perteklius organizme pažeidžia ląsteles, produkuojančias emalį (ameloblast), taip pat slopina fermentų, tokių kaip fosfatazės funkciją ir trukdo krištolų augimui. Šie veiksniai trikdo emalio mineralizaciją.

Kliniškai dantų fluorozė pasireiškia emalio struktūriniais pokyčiais. Priklausomai nuo ligos sunkumo, gali atsirasti baltai matinės arba rudos juostos ar dėmės, įdubimai arba emalio defektai. Retais atvejais pasitaiko netgi dantų formos pokyčiai. Dažniausiai yra pažeisti viršutiniai kandžiai, iltys, premoliarai, rečiau apatiniai kandžiai. Sunkios fluorozės formos pažeidžia visus dantis.

Emalis gali būti matinis, matinis ir šiurkštus. Fluorozės pažengimo laipsnis priklauso nuo fluoro junginių geriamajame vandenyje, poveikio trukmės, individualaus organizmo jautrumo ir aplinkos veiksnių. Kalcio ir magnio buvimas maiste sumažina fluoro absorbciją. Šių elementų trūkumas maiste yra palanki fluorozės atsiradimo sąlyga.

Šio metu reikia atkreipti dėmesį į aplinkos užterštumą dėl besivystančios pramonės. Todėl Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sumažino optimalią profilaktinę rekomenduojamą dantų ėduonies dozę, kuri šiuo metu yra 0,5-1 ppm.

Fluorozė sukelia pacientams estetiniu atžvilgiu rimtą problemą, ypač jei yra pažeisti kandžiai ir iltys. Galima atlikti dantų balinimą, tačiau tik tais atvejais, kai fluorozė pasireiškia dėmėmis ar drumstomis (ypač rudos spalvos, be jokių akivaizdžių emalio formos defektų).

Emalio pažeidimai restauruojami panaudojant kompozitines arba keramikines laminates, kartais net apvelkant vainiku (sulaukus tam tikro amžiaus).

Atminkite, kad fluoras ir jo junginiai yra veiksmingi ginklai kovoje prieš dantų ėduonį, todėl neturėtumėte nutraukti jo naudojimo dėl baimės atsirasti fluorozei. Tinkamai atlikta profilaktika fluoro junginiais, pasikonsultavus su savo dantų gydytoju, gali sumažinti dantų ėduonies tikimybę iki 70%.

Gyd. odontologas Valdemar Šinkovski

Odontologijos klinikos „RYKLIO DANTIS“ veikla: odontologo paslaugos, implantavimas, protezavimas, burnos higiena, endodontinis gydymas bei dantų balinimas.

Graži šypsena, kurią puošia sveiki ir balti dantys, yra Jūsų stilingu akcentu taip pat, kaip pora gerai parinktų džinsų, madingas laikrodis arba aukštakulniai batai. Sniego baltumo šypseną, kuri ne tik pakels Jūsų savigarbą, bet suteiks daugiau pasitikėjimo savimi, padės įgyti odontologijos klinika „RYKLIO DANTIS“. Juk graži šypsena – tai kelias į Jūsų sėkmę!

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus