visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Čerpės – ar verta jas rinktis namo stogui?

Čerpės – ar verta jas rinktis namo stogui? Čerpės – ar verta jas rinktis namo stogui?

UAB „Arpekas“ – specializuotas statybinių medžiagų tiekėjas, siūlantis optimalius ir racionalius sprendimus statybinių medžiagų, statybos darbų atlikimo srityse. Įmonės asortimente rasite keramines, betonines čerpes ir kitus inovatyvius sprendimus namo stogui.

Niekam nekelia abejonių tas faktas, kad čerpės yra pati geriausia stogo danga. Vakarų šalyse jos yra ir pati populiariausia stogo danga.

Keraminės čerpės pradėtos naudoti prieš daugelį amžių, tačiau ir šiandien jų gamybos technologija nepasikeitė. Čerpės yra paplitusios visos Europos statybos rinkoje. Nors stogas yra namo uždengimas, tačiau jo reikšmė yra žymiai didesnė. Stogas sudaro barjerą vėjui ir krituliams, apsaugo pastato konstrukcijas bei visus name gyvenančius žmones. Stogas daro labai žymią įtaką viso namo architektūrai, jo formai ir t. t.

Čerpės – ar verta jas rinktis namo stogui?

Tam tikros rūšies stogo dangos panaudojimas nulemia viso namo stilių. Šiuo požiūriu čerpių populiarumas yra didžiulis. Jos pasižymi estetiškumu ir ilgaamžiškumu.

Čerpės. Kaip pasirinkti?

Anksčiau čerpės buvo gaminamos iš molio, tačiau vėliau pradėtos gaminti iš betono. Technologija tapo žymiai pažangesnė, todėl pasikeitė ir gamybos procesas.

Dėl gamybos proceso pasikeitimo dabar čerpės geriau priglunda viena prie kitos, nebereikia papildomai naudoti sandarinimo medžiagų ar vinimis čerpes prikalinėti prie grebėstų stogo viduryje. Dabar čerpės pritvirtinamos tik kraštuose. Renkantis čerpes stogo dangai būtina atsižvelgti į jų estetinį ir išorinį vaizdą. Tai yra pagrindas jų pasirinkimui ir pirkimui.

Renkantis keramines čerpes reikia atkreipti dėmesį į čerpės spalvą, dydį ir rūšį. Spalva nulemia kitus objekto architektūros elementus. Nuo stogo spalvos priklauso langų, tinko ar latakų spalva. Reikia pažymėti, kad pastatų tamsios spalvos stogų danga labiau tinka tuo atveju, kai aplink pastatus yra daug laisvos erdvės.

Tačiau tamsios stogo dangos nerekomenduojama naudoti namuose su terasomis ar dideliuose kotedžuose.

Kaip pasirinkti čerpių dydį?

Tai priklauso nuo plokštumų kiekio ant stogo. Didelės čerpės, dažniausiai, turi būti santykinai žemiau ir jos gerai žiūrisi ant didelių paviršių. Patartina projektavimo metu ir jokiais būdais ne vėliau, kai jau suręstos gegnės, pasirinkti čerpių rūšį ir spalvą. Renkantis spalvą ir rūšį įtaką daro ne tik individualus kliento noras, bet ir tuo metu vyraujančios tendencijos. Įdomu tai, kad netgi esant vienodos rūšies čerpėms, kiekvienas stogo blokas gali turėti kiek besiskiriantį atspalvį, kas sukuria labai įdomų efektą. Daugelį čerpės traukia dėl to, kad jos yra laikomos natūraliu produktu.

Čerpės – ar verta jas rinktis namo stogui?

Kokias čerpes rinktis?

Keraminės čerpės gaminamos deginant molį. Klijai – tai medžiaga, jautri nedideliam temperatūros pokyčiui, galinčiam atsirasti krosnyje deginimo metu. Pats molio paruošimo procesas tolesniam apdorojimui ir deginimui parengtas taip, kad galutinis gaminys yra tvirtas. Čerpės negali sugerti vandens arba skilinėti dideliame šaltyje.

Dėl šių priežasčių spalva turi vieną skiriamąjį bruožą – dažniausiai čerpių atspalvis tarpusavyje skiriasi, nors visos jos priklauso tai pačiai partijai. Kai kada čerpės būna padengtos specialia medžiaga, gali turėti skirtingus atspalvius, kurie priklauso nuo priedų, dedamų į molį.

Spalva, kurią mes matome kaip galutinę, yra persidengiančių spalvų rezultatas.

Reikia pažymėti tai, kad nepriklausomai nuo keraminės čerpės tipo, einant metams skirtumai tarp plytelių dar padidėja arba atvirkščiai – sumažėja. Viskas priklauso nuo stogo aplinkos.

Paprastai klientai nesirenka tos pačios spalvos čerpių. Jie renkasi įvairumą ir daugelis jų tikisi tokio paties rezultato ant stogo. Keraminėmis čerpėmis padengti stogai sudaro kontrastą vieni kitiems bei sukuria unikalų žavesį, suteikia medžiagos vienodumo pojūtį. Tai visiškai nereiškia, kad čerpės turi būti brangios. Netgi pačios pigiausios čerpės sukurs tokį efektą, parodantį kiekvienos atskiros čerpės išskirtinumą.

Čerpių pranašumas yra jų ilgaamžiškumas ir nesunkus pakeitimas ant stogo. Dažniausiai čerpės būna lygios, tačiau netgi tada, kai jos būna subraižytos, tai neturi įtakos jų ilgaamžiškumui. Geros keraminės čerpės yra atsparios dideliam šalčiui, o įbrėžimai jų paviršiuje paprasta akimi yra nepastebimi.

Antroji čerpių rūšis, šiuo metu dažnai naudojama, yra betoninės čerpės. Šios čerpės vizualiai labai panašios į keramines čerpes. Jų netgi svoris yra vienodas, todėl šias čerpes sunku atskirti vieną nuo kitos. Betoninės čerpės gaminamos iš spalvotos cemento masės. Suformuotos čerpės specialiose kamerose yra nudažomos akrilo dažais. Betono čerpės praktiškai dengiamos tokiu pačiu būdu, kaip ir keraminės čerpės.

Populiarūs čerpių gamintojai ir jų produkcija

Rinkoje yra didelis keraminių ir betono čerpių pasirinkimas. Pati populiariausia yra kompanijų „Creaton“, „Benders”, „Koramic“ produkcija.

Dažniausiai čerpių pasirinkimo metu užduodami klausimai

Ar galima stogo dengimui naudoti subraižytą ar turinčią įtrūkimą čerpę?

Įtrūkimai būna įvairūs. Jie, kaip taisyklė, atsiranda paviršiuje transportavimo ar sandėliavimo metu. Įskilusias čerpes jokiais būdais nepatariama naudoti stogo dengimui.

Kada tikslinga naudoti bitumo čerpes (minkštas, lanksčias)?

Bitumo čerpės (minkštos, lanksčios) geriausiai tinka stogams su nedideliu pasvirimo kampu.

Jos turi dvigubus užraktus ir saugumo funkcijas. Švelnios bangos ir subtilus šviesos ir šešėlių žaismas ant gofruoto stogo atrodo labai įdomiai.

Kurias čerpes – keramines ar betono – geriau naudoti?

Keraminių čerpių tarnavimo laikas yra apie 100 metų, o betono čerpių – apie 70 metų. Čerpės gali tarnauti netgi ilgiau. Tai galima pamatyti ant daugybės pastatų, kurie turi čerpių stogus.

Ar svarbus čerpės svoris?

Taip, svarbus. Nuo čerpės svorio priklauso, pirmiausia, stogo dengimo patogumas. Tai visų pirma priklauso nuo stogo santvaros skerspjūvio. Tai reiškia, kad sunkesnėms čerpėms stogo konstrukcija turi būti tvirtesnė. O tai, savo ruožtu, reiškia, kad reikės panaudoti šiek tiek daugiau medienos tvirtai stogo konstrukcijai suręsti. Tačiau didesnis svoris turi ir privalumų, nes sunkios stogo dangos geriau izoliuoja garsą.

Rinkdamiesi čerpes stogui labai greitai pastebėsite, kad jų spalvų diapazonų kiekis yra labai didelis. Dėl šios priežasties labai sunku pasirinkti tinkamą dangą. Patys gamintojai irgi siūlo naujus modelius ir spalvas, taip dar labiau padidindami pirkėjo pasirinkimo galimybę. Tai yra problema tik tuo atveju, jeigu jūs neturite konkrečių kriterijų stogo dangos pasirinkimui. Jeigu kriterijai aiškūs – čerpių pasirinkimas didelių problemų nesukels.

Pasirinkimo kriterijai yra labai svarbūs, todėl be nusimanančio statybose žmogaus dažnai būna sunku pasirinkti patį optimaliausią variantą.

Renkantis čerpes visada turėsite nuspręsti iš kokios medžiagos jos turi būti pagamintos. UAB „Arpekas“ yra specializuotas čerpinių stogų pardavėjas, kur pirkėjas visada gaus profesionalų patarimą.

Prisiminkite, kad pačios tvirčiausios ir geriausią estetinę išvaizdą turi keraminės čerpės.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus