visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Automobilio akumuliatorius – kaip juo pasirūpinti?

Automobilio akumuliatorius – kaip juo pasirūpinti? Automobilio akumuliatorius – kaip juo pasirūpinti?

Akumuliatorius atsakingas už automobilio elektronikos veikimą, o naujo modelio mašinose pastarosios yra išties daug. Taigi tam, kad degtų prietaisų skydelis ar veiktų kitos transporto priemonės elektra valdomos dalys, reikia pasirūpinti geru, pakankamos talpos ir atitinkamos rūšies akumuliatoriumi.

Akumuliatorių rūšys

Akumuliatoriai būna trijų rūšių. Vieni jų būna aptarnaujami, kiti neaptarnaujami, taip pat yra išskiriami pusiau aptarnaujami akumuliatoriai.

Neaptarnaujami akumuliatoriai tarnauja patikimiau ir yra galingesni, bet jų veikimo laikotarpis trumpesnis nei aptarnaujamųjų. Be to, neaptarnaujamame akumuliatoriuje negalėsite patys pasikeisti skysčio, reikės vežti automobilį į servisą.

Aptarnaujami akumuliatoriai tarnauja ilgiau. Be to, galite būti savarankiškesni ir patys pakeisti skysčio lygį. Tačiau šios rūšies akumuliatoriai turi mažesnę startinę srovę.

Automobilio akumuliatorius

Renkantis akumuliatorių, reikia atsižvelgti į jo gabaritus ir pagrindines technines charakteristikas. Akumuliatoriaus dydis svarbus todėl, kad jis gerai prisitvirtintų automobilyje ir neslankiotų į šalis. Taip pat svarbu atsižvelgti į akumuliatoriaus talpumą (Ah) ir startinę srovę (A). Talpumas svarbus tuo, kad energija pakankamai aptarnautų automobilio sistemą.

Akumuliatoriaus gedimo priežastys

Svarbu akumuliatorių prižiūrėti, kad jis veiktų tinkamai ir automobilis užsivestų. Nemaža automobilių gedimų priežastis yra būtent išsikrovę ar sugedę akumuliatoriai. Neretai energijos nepakanka, jei pasirenkamas per mažos talpos akumuliatorius.

Taip pat akumuliatorius greičiau ir dažniau išsikrauna, jei važinėjama trumpais atstumais arba važinėjama retai.

Akumuliatoriaus gedimo priežastimi gali tapti ir netvarkinga elektros instaliacija arba jei blogai veikia generatorius. Gausi elektros įranga – galinga garso aparatūra, papildomi žibintai, šildomos sėdynės, dažnai montuojamos net kelios apsaugos sistemos ir ypač grandinėje atsiradęs srovės nuotėkis – irgi neretai eikvoja energiją, kuri reikalinga užvesti automobiliui.

Automobilio akumuliatorius

Labai dažnai vairuotojai patiria, kad šaltis taip pat yra išsikrovusio akumuliatoriaus priežastimi. Esant labai žemai oro temperatūrai, variklio alyva sutirštėja ir variklis sunkiau užvedamas. Tuo pačiu metu dėl galios sumažėjimo neigiamai veikiamas akumuliatorius, kadangi dėl šalčio cheminė reakcija tampa lėtesnė.

Viena iš akumuliatoriaus gedimo priežasčių gali tapti ir tai, kad jis dažnai naudojamas ne pilnai įkrautas. Kuo dažniau automobilio akumuliatorius yra iškraunamas, tuo greičiau jis sensta ir dėvisi. Esant 20 proc. iškrovai, akumuliatoriaus tarnavimo laikas yra maždaug penkis kartus ilgesnis nei esant 50 proc. iškrovai. Senėjimo procesas yra pagreitinamas, kai akumuliatorius ilgą laiką naudojamas iš dalies išsikrovęs.

Blogą akumuliatoriaus veikimą gali sąlygoti ir tokie, rodos, smulkūs dalykai, kaip per laisvas generatoriaus dirželis, lemiantis nepilną akumuliatoriaus pakrovimą, arba nešvarūs akumuliatoriaus poliai, kurie padidina pasipriešinimą srovės tekėjimui į gnybtus ir apsunkina variklio užvedimą.

Kaip rūpintis akumuliatoriais?

Prieš žiemą vertėtų, kad akumuliatorių patikrintų specialistas ir įvertintų, ar akumuliatorius gerai pritvirtintas, ar jo laidai švarūs ir pan. Be to, svarbu patikrinti akumuliatoriaus našumą.

Važinėjant trumpais atstumais, reikėtų nenaudoti papildomų, tuo metu nereikalingų, galią naudojančių prietaisų. Jei visi automobilio elektros prietaisai įjungti vienu metu, sunaudojama tris kartus daugiau elektros energijos nei automobilio generatorius gali pagaminti, tad trūkstamas energijos kiekis naudojamas iš akumuliatoriaus. Todėl nepalikite įjungtų žibintų, jei kur nors nueinate, net ir trumpam. Stenkitės neeikvoti automobilio energijos, pajungdami jame mobiliuosius įrenginius.

Automobilio akumuliatorius

Seną ir silpną akumuliatorių vertėtų laikyti šiltoje patalpoje. Šaltas oras jį veikia ir dėl to akumuliatorius linkęs išsikrauti.

Jei nevažinėjate ilgesnį laiką, atjunkite automobilio akumuliatorių, tada jis nenusės.

Akumuliatoriui išsikrovus, jį reikėtų įkrauti kaip galima greičiau. Cheminės reakcijos veikia plokštes ir šios nei atiduoda, nei priima energiją, todėl akumuliatorius genda.

Siekiant užtikrinti tinkamą akumuliatorius veikimą, reikia patikrinti automobilio elektros instaliaciją – ar joje nėra trumpų jungimų, ar akumuliatoriaus gnybtai neapsinešę purvu, ar visi aukštos įtampos laidai tvarkingi ir ar nepažeista jų izoliacija.

Svarbiausia prižiūrėkite akumuliatorių ir rinkitės jį pagal savo automobilį, tada jis tarnaus ilgiau.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus