visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Augalams naudingi dirvožemio grybai ir bakterijos – GAMTINIS SPRENDIMAS stipresniems ir sveikesniems augalams

Augalams naudingi dirvožemio grybai ir bakterijos  – GAMTINIS SPRENDIMAS stipresniems ir sveikesniems augalams Augalams naudingi dirvožemio grybai ir bakterijos – GAMTINIS SPRENDIMAS stipresniems ir sveikesniems augalams

Modernus ūkis

www.modernusukis.lt

UAB „Modernus ūkis“ nuo 2021 metų papildė savo asortimentą kompanijos „Symbiom“ augalams naudingais mikorizės grybais, taip pat kompanijos „Bioefekts“ naudingomis augalams bakterijomis ir trichodermos grybais. Augalams naudingi dirvožemio grybai ir bakterijos  tai – GAMTINIS SPRENDIMAS stipresniems ir sveikesniems augalams. UAB „Modernus ūkis“ dalinasi kaip grybai ir bakterijos įtakoja augalų vystymąsi bei kokybę.

Augalams naudingi dirvožemio grybai ir bakterijos

Augintojai įprato matyti tik tai kas vyksta virš dirvos – stengiamasi rūpintis augalų viršutine dalimi, t.y. lapais, uogomis, vaisiais, pamirštant, kad svarbiausi procesai vyksta dirvoje. Gamtoje vyrauja simbiozė – tarpusavio bendradarbiavimas, be kurio nebūtų augalų ir gyvybės žemėje. Augalai gyvena simbiozėje su dirvos mikroorganizmais (rizosfera), tai yra bakterijos ir grybai, be kurių augalai negalėtų išgyventi. Augalų šaknys augdamos ieško partnerių – bakterijų ir grybų, be kurių augalų šaknys galėtų išgyventi tik 2 savaites.

Bakterijos maitina braškių ir kitus augalus, atpalaiduodamos fosforą, kalį, mikroelementus, kurie dirvožemyje yra neprieinamose augalams formose, gamina fitohormonus – augalų maistą, kurie stiprina augalus ir daro atsparesniais ligoms ir kenkėjams. Naudingosios dirvožemio bakterijos sudaro apsauginį sluoksnį aplink augalų šaknis ir neprileidžia nepageidaujamų bakterijų, kurios kenkia augalams, nes augalai per šaknis išskiria eksudatus, kuriais maitinasi bakterijos ir grybai. Tačiau bakterijos dirvoje nekeliauja labai toli.

Čia augalams padeda dirvos grybai. Augalų šaknys sugeba pasisavinti maistines medžiagas, tik iš 4-7%  dirvos. Naudingi augalams dirvos grybai – tokie, kaip mikorizės bei trichodermos  grybai, sudaro labai didelį, savotiška voratinklį dirvožemyje. Šio grybų voratinklio siūlai yra labai smulkus, pvz.: 1 valgomajame šaukšte dirvožemio, gali būti 1000 skirtingų grybų ir 1-2 kilometrai grybo siūlų. Grybai sugeba perdirbti labai smulkias mikro, makroelementų daleles dirvožemyje, kurių negali pasiekti augalų šaknys.

Mikorizės grybai

Mikorizė yra natūrali medžių ir naudingų mikorizinių grybų partnerystė. Šie dirvožemio grybai jungiasi su augalų šaknimis ir sudaro grybelinių skaidulų tinklą, pratęsiantį šaknų sistemą ir atnešantį vandens, bei maistinių medžiagų. Jie palaiko augalą visą jo gyvenimą ir suriša anglies dioksidą dirvožemyje. Mikorizės grybai suriša anglies dioksidą dirvožemyje, taip pat mažina dirvos eroziją.

Mikrorizės grybai prisijungia prie augalo šaknų, ,,įlenda“ į šaknį, nepalikdami vietos patogeniniams grybams ir sudarydami savotišką, papildomą, labai didelį šaknų tinklą, kuris pasiekia vandenį ir maisto medžiagas iš labai toli, augalai maitina grybus išskirdami iš šaknų eksudatus.

Trichodermos grybai

Trichodermos grybai ne tik maitina augalus, bet ir veikia fungicidiškai, t.y. labia stipriai konkuruoja, kolonizuoja, kai kuriuos patogeninius grybus. Trichodermos grybai prisijungia prie patogeninių grybų ir juos ,,suardo“. Trichoderma veikia tokius grybus, kaip Miltligė, Phytophthora Cactorum, Botrytis, Pythium, Fusarium, Rhizoctonia. Labai stipriai konkuruoja su Verticiliozės grybais, juos kolonizuoja, taip užkirsdami kelia Verticiliozės grybams plisti dirvoje. Vienas šių grybų panaudojimas palaiko augalus visą jų gyvenimą!

Augalams naudingų dirvožemio grybų privalumai:

  • VIENAS PANAUDOJIMAS PALAIKO AUGALUS VISĄ JŲ GYVENIMĄ.
  • Naudingi dirvožemio grybai pagerina augalų mitybą, augimą ir sveikatą.
  • Naudingi dirvožemio grybai taupo vandenį ir trąšas.
  • Naudingi dirvožemio grybai gerina augalų žydėjimą, vaisius ir derlių.
  • Naudingi dirvožemio grybai mažina augalų mirtingumą persodinant.
  • Naudingi dirvožemio grybai padidina augalų atsparumą stresui ir sausrai.

Įmonėje UAB „Modernus ūkis“ parduoda šiuos naudingus dirvožemiui grybus bei bakterijas:

  • SYMBIVIT®“ 6 rūšių mikorizės grybai, tinkami daugeliui augalų: vaiskrūmiams (braškės, avietės, serbentai…), vaismedžiams (obelys, kriaušės, kaulavaisiai), žydintiems augalams, žoliniams augalams, gėlėms, alyvmedžiams ir palmėms, taip pat kai kuriems dekoratyviniams spygliuočiams (tuja, kadagys) ir daugeliui lapuočių.
  • „RHODOVIT®“ 3 rūšių mikorizės grybai erikiniams augalams, ypač tinkantys rododendrams, šilauogėms, spanguolėms, azalijoms, viržiams, mėlynėms.
  • „ECTOVIT®“ 4 rūšių medžiams naudingi mikorizės grybai.
  • „SUBTIMIKS“ augalams naudingos dirvožemio bakterijos ir grybai.
  • „AZOBAKTER“ naudingos augalams dirvožemio bakterijos, fiksuojančios azotą.
  • „BACILON“ bakterijos, naikinančios vabzdžių lervas.
  • „BIO COMPOSTER“ bakterijos ir trichodermos mikroorganizmų mišinys augalų likučių suskaidymui.

Vienas iš svarbiausiu Rizosferos (grybų ir bakterijų) maisto šaltinių yra mikrodumbliai, todėl mikrobiologinius produktus, pvz „Symbiom“ patariama naudoti kartu su bio produktais „Pireco“, kurių sudėtyje yra mikrodumbliai, kurie yra dirvos mikroorganizmų maistas, o kuo daugiau valgo mikroorganizmai, tuo daugiau naudingų medžiagų išskiria augalams. Be to, „Pireco“ produktuose yra įvairių augalų ekstraktai, kurie stiprina augalų ląsteles ir padeda augalams apsisaugoti nuo ligų ir kenkėjų.

Naudoti naudingas bakterijas ir grybus yra ypatingai svarbu sodinant naujus augalus, auginant ekologiniuose ūkiuose, auginant be laistymo sistemos, taip pat atstatant dirvožemio gyvybingumą, po intensyvaus pesticidų panaudojimo.

Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus