visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Stumdomų durų spinta - kaip išsirinkti tinkamiausią?

Stumdomų durų spinta - kaip išsirinkti tinkamiausią? Stumdomų durų spinta - kaip išsirinkti tinkamiausią?

DENDRUS, UAB

Stumdomų durų spinta - kaip išsirinkti tinkamiausią? Įmonės UAB "Dendrus" specialistai dalinasi esminiais patarimais kaip pasirinkti stumdomų durų spintą, kuri įsikomponuotų į kambario visumą, būtų už protingą kainą ir, svarbiausia - tarnautų ilgus metus.Ilgamečiai nestandartinių baldų gamintojai pasakoja iš pirmų lupų, kas vis dėlto, lemia stumdomų durų spintos konstrukcijos ilgaamžiškumą ir kaip išvengti pagrindinių klaidų pasirenkant stumdomas sistemas.

Skirtingai nuo įprastų korpusinių spintų su varstomomis durimis, kurios kaip ir spintos korpusas gaminamos iš laminuotų medžio drožlių plokščių, spintų su stumdomosiomis durimis konstrukcijoje reikėtų skirti dvi dalis – lentynų sistemą ir durų sistemą. Pagal pasirinktas medžiagas šių dalių gamybai galėsite spręsti apie konstrukcijos patikimumą. Labiausiai reikia atkreipti dėmesį į durų sistemų kokybę.

STUMDOMŲ DURŲ TIPAI

Pačios populiariausios ir dažniausiai sutinkamos yra profilinės stumdomos durys. Jos tvirtos, universalios, jų montavimas paprastas o kaina mažiausia. Tai visos durys, aplink kurias matosi rėmelis, dar atstojantis ir rankenos funkciją. Būtent apie jas šiame straipsnyje ir kalbėsime, tačiau būtu neteisinga  nepaminėti jų trūkumų.

Tai ne tiek trūkumai, kiek savybės, kurios kartais nedera prie interjero ar kliento užmačių. Tai yra atvejai, kada užsakovas nori, jog nesimatytu jokių rėmelių ar bėgelių, kuomet durys turi būti vientisos pasirinktos medžiagos ir slėpti bet kokius su važinėjimu susijusius mechanizmus. Tai išties gražus sprendimas, tačiau tokios sistemos visada yra daugiau ar mažiau brangesnės o ir baldo konstrukcija, prie kurios jos tvirtinamos, turi būti gana specifinė ir ne visais atvejais galima.

stumdomu-duru-spinta

AUKŠTOS DURYS – MODERNU?

Pas Jus aukštis iki lubų 3,5m. Jeigu techniškai tokią spintą ir galima pagaminti, reikėtų įvertinti, ar bus patogu ja naudotis. Tokie aukšti paprastai būna senamiesčio butai. Tokiu atveju geriau kai spinta padalyta į du aukščius, t.y. padaryti antresoles. Kadangi tokiame aukštyje laikomi rečiau naudojami daiktai, geriau, kai jų nesimato, atidarius žemiau esančias duris.

KAINA IR KOKYBĖ

Daugiausiai dėmesio reikia skirti durų kokybei. Stumdomųjų durų spintoms gaminti naudojamos plieninės ir aliuminio sistemos. Pirmųjų pranašumas yra kaina, antrųjų – kokybė. Durys susideda iš profilių sistemos, kurią sudaro profiliai ir rateliai, ir durų užpildo. Pagal ratelių kokybę galima spręsti apie sistemos kokybę. Deja, tie, kurie yra geresni – brangesni. Pigiausias stumdomųjų durų variantas – durys iš laminuotos medžio drožlių plokštės (LMDP), tačiau galimybės čia neribotos: blizgūs paviršiai, veidrodis, stiklas, oda, skaitmeninė spauda ant stiklo ir daugelis kitų vaizduotę kaitinančių pasirinkimų.

JEI SPINTA „TRIUKŠMAUJA“

Durys važinėja rateliais, tad nuo jų kokybės priklauso, ar duris atidarysite su malonumu, kai jas reikia tik lengvai stumtelėti, ar prieš atidarydami spintą susirauksite, žinodami, kad vėl išgirsite girgždėjimą, cypimą ir pan. Bet jeigu iš pradžių tokių problemų nebuvo, reikia kviestis gamintojus, jie nustatys priežastis ir jas pašalins. Tai gali būti gamyklos brokas, į ratelio mechanizmą ar bėgelį patekę pašaliniai daiktai, išvažiavęs iš bėgio kreipiančiosios dalies durų ratelis.

Pasitaiko, kad problemų atsiranda dėl netinkamo naudojimo, pvz., smūgio į duris stumdoma kėde. Pasekmės – sugadintas durų užpildas, iš bėgelio iššokusios durys ar net sulankstyti durų profiliai. Kai kada nemalonūs garsai stumiant duris atsiranda dėl nešvarumų tarp apatinio bėgio ir grindų. Dabar stumdomas duris vis dažniau tenka montuoti ant keraminių plytelių, parketo. Tai kieti paviršiai, todėl tarp bėgio ir grindų atsiradus nešvarumų stumiant duris pasigirsta nemalonūs traškesiai.

Apatiniams bėgiams montuoti naudojamos lipnios juostos, kurios neleidžia bėgiui tiesiogiai liestis prie grindų. Šis montavimo būdas patogus ir tuo, kad negadinamos grindys ir išvengiama pavojaus sugadinti po grindimis esančias komunikacijas. Papildomai gali būti montuojami slopintuvai, suteikiantys durims „švelnaus uždarymo“ funkciją, kuomet mechanizmas prieš durims baigiant užsidaryti jas pagauna ir švelniai pritraukia į galutinę padetį. Ši funkcija taip pat duris amortizuoja ir neleidžia joms trenktis per stipriai pastūmus.

SAUGUS STIKLAS – TIESA?

Saugumo reikalavimai yra labai svarbūs, nes spintos dažniausiai stovi intensyvaus judėjimo vietose: prieškambariuose, vaikų kambariuose. Todėl visi veidrodžiai padengiami apsauginėmis plėvelėmis, kurios dūžio atveju neleistų veidrodžiui iškristi iš durų rėmo. Tokie pat reikalavimai galioja ir kitiems stikliniams užpildams. Šiuo metu populiarūs matiniai stiklai montuojami tik padengti matine plėvele, todėl bijoti dėl saugumo neverta.

KUR TINKAMA VIETA SPINTAI?

Kai kuriuose senesnės statybos butuose yra vadinamieji tamsūs kambariai. Dažnai koridoriai būna siauroki, spintai vietos nelieka ir šeimininkai nusprendžia padaryti drabužių spintą tamsiame kambaryje. Gerai suplanavus, galima turėti puikią drabužinę, kur galima sudėti ir rūbus, ir kitus reikalingus daiktus – dulkių siurblį, lyginimo lentą, džiovyklą ir kt. Ne visada reikalingos stumdomosios durys, nes paprastai jau būna varstomosios. Tai sumažina ir gaminio kainą. Spintai įrengti galima panaudoti, jeigu yra, tamsų kambarį. Paprastai jis turi bendrą sieną su kitu kambariu. Galima padaryti tokią drabužinę: varstomos durys į tamsųjį kambarį iš koridoriaus panaikinamos, o iš miegamojo į jį išpjaunama anga stumdomoms durims. Didelis pranašumas tai, kad naudojantis tokia drabužine nereikia išeiti į koridorių.

GRIEŽTOS EKSPLOTAVIMO TAISYKLĖS

Specialių reikalavimų nėra. Stumdyti durų nedraudžiama, nes rateliai, tiesa, ne visi, yra apskaičiuoti 50-80 tūkstančių stumdymo ciklų. Aliuminio profilių durys pasižymi dideliu standumu, todėl jeigu į jas ir atsiremsite, nieko neatsitiks.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus