visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Struktūrinis (dekoratyvinis) tinkas: Kaip išsirinkti?

PRO dekoratyviniu tinku dekoruotas fasadas. „PRO“ nuotr. PRO dekoratyviniu tinku dekoruotas fasadas. „PRO“ nuotr.

Pro colore, UAB

Atšilę orai džiugina ne tik sielą, bet ir piniginę – pagaliau baigėsi šildymo sezonas! Daugiabučių gyventojai gali ramiau atsikvėpti iki rudens, o individualių namų savininkai – jau dabar imtis veiksmų, kad kitą žiemą išlaidos šildymui būtų mažesnės. Apšiltinus būstą ne tik pretenduojate sutaupyti ne mažiau nei 50 proc. išlaidų – taip paslepiami įvairūs sienų įtrūkimai, gerėja vidaus patalpų mikroklimatas, sumažėja pelėsio ar grybelio tikimybė. O kur dar kūrybinis džiaugsmas: galite sukurti visiškai naują namo „veidą“ – nutinkuoti jį pasirinkta spalva ir išgauti patikusią faktūrą, reljefą.

Dekoratyviniai tinkai (dar vadinami struktūriniais) yra vienos iš populiariausių medžiagų naudojamų apšiltintų fasadų apdailai. Šiame straipsnyje detaliau nagrinėsime, kokios yra apšiltinto namo tinkavimo galimybės ir kaip išsirinkti jums tinkamiausią dekoratyvinį tinką.

Akrilinis ar silikoninis dekoratyvinis tinkas – kuris tinkamesnis jūsų namui?

Pagal savo sudėtį dekoratyviniai tinkai yra skirstomi į akrilinius ir silikoninius. Koks geriausiai tiks jūsų situacijoje priklauso nuo to, kokiomis medžiagomis apšiltintas tinkuojamas fasadas. Esminis skirtumas tarp akrilinio ir silikoninio dekoratyvinio tinko yra vandens garų, sklindančių iš apšiltintos sienos, pralaidumas. Silikoninis tinkas yra pralaidesnis vandens garams nei akrilinis.

Garų pralaidumo savybė itin svarbi mineraline vata šiltintiems, taip pat seniems, mineraliniu tinku tinkuotiems ir apskritai nešiltintiems fasadams. Tokie fasadai paprastai išgarina didelį kiekį vandens garų ir, jei pasirinktas dekoratyvinis tinkas jų nepraleis į išorę, jis tiesiog atšoks nuo paviršiaus. Tokios problemos išvengti padės silikoninis dekoratyvinis tinkas.

Struktūrinis (dekoratyvinis) tinkas: Kaip išsirinkti?

Siena, nuo kurios atšokęs dekoratyvinis tinkas. „PRO“ nuotr.

Jei tinkuojamas fasadas yra apšiltintas putų polistirolu, kuris iš esmės yra nekvėpuojanti medžiaga, vandens garų pralaidumas nėra aktuali problema. Tokiu atveju akrilinis tinkas bus tinkamiausias pasirinkimas. Žinoma, tinkuojant putų polistirolu apšiltintą fasadą silikoniniu dekoratyviniu tinku nenutiks nieko blogo, tačiau už medžiagas sumokėsite gerokai daugiau – silikoninis tinkas dėl savo sudėties visuomet bus žymiai brangesnis už akrilinį.

Kitos savybės, užtikrinančios tinko ilgaamžiškumą, jau priklauso ne nuo jo rūšies, bet nuo gamintojų į tinkus dedamų priedų.

„PRO“ dekoratyviniai tinkai – kuo jie išsiskiria iš kitų, esančių rinkoje?

Dekoratyvinis tinkas – tai medžiaga, kurios ilgaamžiškumas priklauso ir nuo vietovės klimato. Todėl mūsų šalyje gamintos produkcijos privalumas – jog ji yra pritaikyta Lietuvos sąlygoms.

„Pirmasis mūsų privalumas yra tas, jog mes esame Lietuvos gamintojai. Tai leidžia ne tik sukurti geriausiai mūsų gamtinėms sąlygoms tinkamus produktus, bet ir pasiūlyti palankesnę kainą pirkėjui. Juk vien transportavimo kaštai, kalbant apie dekoratyvinius tinkus, gali siekti iki 10 % produktų vertės“, – sakė „PRO“ prekės ženklo pardavimų vadovas V. Plečkaitis.

Tačiau kaina neturėtų būti vienintelis faktorius lemiantis pasirinkimą tarp skirtingų gamintojų produktų. Svarbu atkreipti dėmesį į įvairius priedus, sąlygojančius dekoratyvinių tinkų eksploatacines savybes bei tarnavimo laiką. „PRO“ prekės ženklo apdailos medžiagos taip pat ir dekoratyviniai tinkai jau daugelį metų yra žinomi Lietuvos vartotojams „Tiek akriliniai, tiek silikoniniai „PRO“ dekoratyviniai tinkai savo sudėtyje turi silikoninių priedų, kurie atstumia vandenį ir nešvarumus nuo paviršių, bei fungicidus, kurie ant tinko neleidžia augti kerpėms bei kitiems mikro organizmams. Būtent šie priedai yra esminis faktorius lemiantis kodėl vienais dekoratyviniais tinkais nutinkuoti fasadai pajuoduoja ir tampa neestetiški jau po keleto metų. Tuo metu kiti tinkuoti paviršiai ir po daugelio metų atrodo lyg nauji“, – skirtumą paaiškino V. Plečkaitis.

Struktūrinis (dekoratyvinis) tinkas: Kaip išsirinkti?

„PRO“  konsultantas demonstruoja struktūrinio tinko atsparumą. „PRO“ nuotr.

Kita eksploataciniu požiūriu labai svarbi dekoratyvinių tinkų savybė yra jų plastiškumas. „PRO“ dekoratyvinių tinkų gamyboje yra naudojamas armavimo pluoštas, kuris suteikia tinkui išskirtinį elastingumą bei pagerina jo mechaninį atsparumą. Tokiam tinkui yra nebaisūs nei sienoje atsirandantys mikro įtrūkimai, nei vaikų mėtomas kamuolys. Dėl didelio mechaninio atsparumo „PRO“ dekoratyvinius tinkus galima plauti aukšto slėgio plovimo įrenginiais ir taip pašalinti paukščių paliktus nešvarumus ar kitą purvą.

„PRO“ gaminami dekoratyviniai tinkai yra sertifikuoti ir turi CE ženklinimą, kuris reiškia, jog šie gaminiai atitinka Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, yra nepavojingi žmogaus sveikatai ir aplinkai.

Struktūrinis (dekoratyvinis) tinkas: Kaip išsirinkti?

Sintetinio pluošto naudojamo „PRO“ dekoratyvinio tinko gamyboje pavyzdys. „PRO“  nuotr.

Fasadų dekoravimo būdai: „lietututis“ ar „samanėlė“ ?

Pasirinkus gamintoją, taip pat akrilinį ar silikoninį dekoravimo tinką, belieka nuspręsti, kaip turėtų atrodyti jūsų fasadas. Kalbame ne tik apie spalvą, bet ir apie dekoratyvinio tinko raštą. Tinko raštą galite pasirinkti iš „lietučio“  ir „samanėlės“. „Lietutis“ („PRO.REIBER“) gali būti tepamas tik rankiniu būdu.

Priklausomai nuo judesių tinkavimo trinktuve krypties gali būti išgaunami skirtingi raštai: Pasirinkus „samanėlę“ („PRO.KRATZ“) išgaunamų raštų pasirinkimas nebus toks platus, tačiau „samanėlė“ gali būti tiek tepama rankiniu būdu, tiek purškiama purkštuvu.

Tinką purškiant mehaniniu būdu darbas bus atliekamas greičiau su mažesnėmis tinko sanaudomis, o „samanėlės“ raštas bus „aštresnis“, labiau „pašiauštas“ lyginant su rankiniu būdu užteptu tinku. Tiek „lietučio“, tiek „samanėlės“ raštas taip pat priklausys ir nuo pasirinktos tinko frakcijos. „PRO“ siūlo rinktis iš 1.5 mm, 2 mm, 2.5mm ir 3mm. frakcijų, o „samanėlę“ – dar ir 1 mm frakcijos.

Apsisprendus dėl norimo rašto ir tinko frakcijos, belieka išsirinkti dekoratyvinio tinko spalvą – čia galite duoti laisvę fantazijai, nes „PRO“ tinką galima nuspalvinti ir pagal kitų gamintojų spalvininkus.

Struktūrinis (dekoratyvinis) tinkas: Kaip išsirinkti?
Galimi dekoratyvinių tinkų raštai. Kairysis stulpelis nuo viršaus: rankomis užnešta „samanėlė“, horizontalus „lietutis“, įstrižas „lietutis“.

Dešinysis stulpelis nuo viršaus: purkštuvu užnešta „samanėlė“, vertikalus „lietutis“, smulki „samanėlė“. „PRO“ ir Ingos Labutytės-Atkočaitienės  nuotr. koliažas

Kokios dažniausiai daromos klaidos?

Pirmiausia – tinko kiekis. Tinko ant sienos reikia užtepti nei per storai, nei per plonai – abiem atvejais nepavyks suformuoti norimo rašto tokio, koks jis demonstruojamas pavyzdžiuose. Taip pat kitokiam nei pavaizduota raštui įtakos turi tai, koks laiko tarpas praeina nuo tinko užtepimo ant sienos iki jo išlyginimo.

Nereikėtų laukti per ilgai, tačiau ir paskubėjus rezultatas nedžiugins – reikia atkreipti dėmesį, jog esant aukštai temperatūrai tinkas džiūsta greičiau, žemai – lėčiau, tad kiek laiko palauksite nuo tinko užnešimo spręskite pagal tos dienos orus. Netinkuokite saulei plieskiant tiesiai į jūsų tinkuojamą fasadą, lyjant. Tokiam darbui geriausiai tinka ne saulėta, vėsesnė diena. Jei susiruošėte tinkuoti vasarą – rinkitės ankstyvą rytą arba vakarą.

Dažna klaida – po paviršiaus armavimo iškart tepamas dekoratyvinis tinkas. Kadangi armavimo mišinių pagrindas yra cementas, reikia palaukti, kol iš šio sluoksnio pasišalins šarmai. To nepadarius, gali išblukti dekoratyvinio tinko pigmentai arba tinkuotas paviršius gali pasidengti baltomis druskingomis dėmėmis. Atlikus armavimo arba tinkavimo mineraliniu tinku darbus, dekoratyvinį tinką „PRO“ ekspertai pataria tepti ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Dar viena klaida – netinkamai pasirinktas spalvos pigmentas. Tinkamai pasirinkus tinko pigmentą spalva neišblukusi turėtų išsilaikyti bent jau 5-erius metus. Svarbu atkreipti dėmesį, ar pigmentas skirtas lauko ar vidaus darbams ir pagal tai pasirinkti medžiagą.

Tinkamas frakcijos pasirinkimas – dar vienas faktorius, į kurį būtina atkreipti dėmesį dekoruojant fasadą. Pasirinkus dekoratyvinį tinką su smulkesne frakcija, fasadų sienos turės būti paruoštos kuo įmanoma lygiau, nes toks tinkas neužmaskuos sienų nelygumo. Šią problemą, bent dalinai, išspręs stambesnės frakcijos dekoratyviniai tinkai.

Dar vienas neracionalus sprendimas – rinktis baltą tinką ir vėliau jį dažyti fasadiniais dažais. Pasirinkus tokį būdą nieko blogo nenutiks, tačiau už medžiagas sumokėsite praktiškai dvigubai. Be to, išaugs ir darbo laiko sąnaudos – tad verčiau rinktis tinką su spalvos pigmentais ir viską atlikti vienu ypu.

Viską atlikę apgalvotai, neturėsite šio darbo kartoti kas kelerius metus ir ilgai džiaugsitės nauju, gaiviu savo namo įvaizdžiu.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus