visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Stabdžių kaladėlės – kodėl svarbu jas patikrinti laiku?

Stabdžių kaladėlės – kodėl svarbu jas patikrinti laiku? Stabdžių kaladėlės – kodėl svarbu jas patikrinti laiku?

Automobilio stabdžių sistemoje svarbų vaidmenį atlieka stabdžių kaladėlės. Todėl svarbu tinkamai jas pasirinkti, kad ši automobilio detalė tarnauti efektyviai, o stabdymo procesas būtų stabilus ir būtų užtikrintas saugus vairavimas.

Stabdžių kaladėlės – kodėl svarbu jas patikrinti laiku?

Iš ko dažniausiai gaminamos stabdžių kaladėlės?

Automobilio stabdžių kaladėlės yra gaminamos presuojant jas karštoje temperatūroje. Vėliau jos apdorojamos termiškai, šlifuojamos, dažomos bei pakuojamos. Trinkelėms gaminti naudojamos medžiagos be asbesto ir švino. Stabdžių kaladėles sudaro rišamoji medžiaga, trinties modifikatoriai, organiniai ir neorganiniai pluoštai, milteliai ir metalo pluoštai, mineraliniai ir organiniai papildiniai.

Kokybiškos stabdžių kaladėlės gaminamos iš minkštesnių medžiagų ir kur kas geriau sukimba su stabdžių disku. Todėl jos pasižymi efektyvesniu stabdymu. Geros ir kokybiškos trinkelės yra kitokios sudėties nei pigios. Gerų trinkelių sudėtyje paprastai yra vario ar bronzos drožlių. Tokios trinkelės pasižymi geresniu stabdymo efektyvumu, nors sudyla greičiau.

Stabdžių kaladėlės – kodėl svarbu jas patikrinti laiku?

Pagrindiniai požymiai, rodantys automobilio stabdžių kaladėlių susidėvėjimą

Stabdžių kaladėlės yra vienas iš svarbesnių elementų siekiant užtikrinti saugų vairavimą, todėl itin svarbu, kad jos būtų nesusidėvėjusios.

Požymis, kad stabdžių kaladėlė veikia netinkamai yra cypimas. Prie kaladėlės yra pritvirtinta speciali plokštė, kuri nudilusi iki tam tikro lygmens liečia stabdžių diską ir pradeda cypti. Taip pat cypimas gali pasireikšti, jei trinkelės nėra pritaikytos stabdžių diskams.

Gerose stabdžių kaladėlėse būna įmontuoti specialūs kontaktai, kurie joms sudilus perduoda signalą į automobilio prietaisų skydelio lemputę, atsakingą už stabdžių sistemos būklę.

Jei transporto priemonė stabdo netolygiai arba atskiri ratai stabdo skirtingai, tai taip pat praneša apie stabdžių kaladėlių nusidėvėjimą.

Priekinės trinkelės dėvisi greičiau, nes joms tenka didesnis krūvis nei užpakalinėms. Jos turėtų būti keičiamos maždaug tris kartus dažniau nei galinės. Stabdžių kaladėlių eksploatacijos laikas priklauso nuo vairavimo stiliaus, stabdymo greičio, šlifavimo temperatūros, naudojimo vietos.

Stabdžių kaladėlės – kodėl svarbu jas patikrinti laiku?

Automobilio stabdžių kaladėlių keitimas

Stabdžių kaladėlių kaina yra svarbus kriterijus renkantis šią dalį. Pigios kaladėlės nebus geros. Tokios kaladėlės būna kietos, nepritaikytos stabdžių diskams, jos reikiamai nenudyla ir dėl to kenkia stabdžių diskui.

Todėl nereikėtų uždelsti keičiant stabdžių kaladėles, nes šios įtakoja ir kitų stabdžių sistemos dalių gedimus ir tada neišvengsite brangaus stabdžių sistemos remonto. Nekeičiant stabdžių kaladėlių galima perkaitint visą stabdžių sistemą, užvirinti stabdžių skystį ir stabdžiai tiesiog nebefunkcionuos.

Stabdžių sistemos gedimai gali lemti ilgesnį stabdymo kelią ir, jei kelyje netikėtai pasitaikys kliūtis, galite nespėti sustabdyti ir dėl to gali įvykti avarija. Todėl ją reikia prižiūrėti, kad stabdžių sistema veiktų tinkamai.

Jei stabdžių kaladėlių keitimo procedūra, įskaičiuojant ir pačią kaladėlių kaina, siektų virš 100 EUR, kartu keičiant ir stabdžių diskus ar kitas stabdžių sistemos dalis – tai kainuotų trigubai daugiau. Todėl stabdžių kaladėles reiktų keisti laiku ir rinktis kokybišką detalę.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus