visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Protiniai dantys – šalinti ar palikti ramybėje?

Protiniai dantys – šalinti ar palikti ramybėje? Protiniai dantys – šalinti ar palikti ramybėje?

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

Yra manančių, kad protiniai dantys nereikalingi, jie neatlieka jokios funkcijos ir trukdo, todėl juos derėtų išrauti. Šis požiūris plinta ne tik visuomenėje, jį palaiko ir kai kurie odontologai. Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ ilgametis implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys atkreipia dėmesį į svarstymų apie protinių dantų rovimą ar nerovimą komplikuotumą.

Protiniai dantys – šalinti ar palikti ramybėje?

Protiniai dantys yra retinuoti (nedaigūs) ir juos turi vidutiniškai devyni iš dešimties žmonių. Šie dantys dygsta paskutiniai arba neišdygsta visai. Protiniai dantys yra padidintos rizikos. Dėl galimos netaisyklingos padėties dygimo metu juos sunkiau pasiekti ir išvalyti, todėl greičiau genda. Tai rizikos pagrįstumo esmė.

Įvertinti protinių dantų situaciją ir tuo pačiu – ar būtina juos šalinti, ar gydyti, ar palikti ramybėje, užtenka 10 sek., tačiau vardinti priežastis, kada tikslinga ir netikslinga rauti, galėčiau kelias valandas, – paaiškina odontologas M. Gaučys.

Protinių dantų galimos problemos

Evoliucijos eigoje žmonės perėjo prie vis minkštesnio ir labiau apdoroto maisto. Pavyzdžiui, jau seniai nesimaitiname vien tik žalia, termiškai neapdorota mėsa, todėl protiniai dantys kieto maisto kramtymui iš tiesų nebūtini. Iš kartos į kartą vis labiau kietą maistą keičiant lengvai kramtomu arba beveik nekramtomu minkštu maistu, silpnėjo protinių dantų kramtymo funkcija, o kartu su ja trumpėjo ir žandikauliai. Todėl dalies žmonių protiniams dantims tiesiog nebeliko vietos, kur galėtų tvarkingai išdygti. Dėl šios priežasties kyla įvairių bėdų, – dalijasi savo žiniomis ir ilgamete patirtimi odontologas M. Gaučys.

Protiniai dantys – šalinti ar palikti ramybėje?

Kreivai išdygusių arba dygstančių protinių dantų keliama rizika:

  • Nėra kontakto su kito žandikaulio protiniu dantimi, todėl nėra ir kramtymo funkcijos. Dantis sunkiau išvalyti, todėl jie greičiau genda.
  • Nepilnai išdygęs protinis dantis gali sukelti uždegimus.
  • Augdami protiniai dantys dėl vietos trūkumo gali įsiremti į gretimus dantis, juos pastumti, pakeisti sukandimą.
  • Netaisyklingai išdygę protiniai dantys gali remtis į skruostą ir kramtymo metu jį nuolat pažeisti, susidaryti žaizdelės.
  • Protiniams dantims dygstant, gali kilti trišakio nervo uždegimas.

Jei tektų gydyti kreivai išdygusiojo protinio danties šaknies kanalus, būtų sudėtinga, nes jie sunkiai pasiekiami. Tuomet protinius dantis verta pašalinti, – tęsia daktaras ir pabrėžia, kad sunkiau išvalomus protinius dantis dažniau, nei kitus, „užpuola“ dantų ėduonis ir periodontitas.

Dantų ėduonis, arba kariesas

Išdygę paskutinieji 8-ieji protiniai dantys kiekvieno žandikaulio abiejų pusių kraštuose yra sunkiau pasiekiami dantų šepetėliu, todėl ant jų dažniau kaupiasi apnašos, ir gali nukentėti greta esantys krūminiai dantys. Problemą galima išspręsti kruopštesne dantų priežiūra, užuot dantis išrovus.

Periodontitas

Periodontito priežastis yra panaši, kaip ir dantų ėduonies – susikaupusios apnašos su begale mikrobų. Tik dantų ėduonis pažeidžia danties emalę, o periodontitas – yra minkštųjų audinių, dantenų, periodonto raiščio ir danties alveolės kaulo uždegimas. Tačiau netikslinga protinį dantį vienareikšmiai šalinti, o kitą, nesveiką, palikti ir laukti, kol infekcija išplis, dantys atsipalaiduos ir jų neliks. Šios problemos gali kilti ne tik su protiniais, bet ir su kitais prastai prižiūrimais dantimis.

Beje, per daugiau nei 20 darbo metų dar neteko išgirsti atvejo, kad kas prašytų rauti sveikus dantis tik todėl, kad jie nesukeltų būsimų problemų. Tad ir protinių dantų galimas problemas geriau spręsti realiu pagrindu, o ne prognozuojamu.

Protiniai dantys gali tapti neįkainojama vertybe

Prieš priimant protiniams dantims skirtą nuosprendį, svarbu įvertinti, kaip protiniai dantys stovi dantų lanke, kaip išdygę, ar priešais protinį dantį yra kitas protinis antagonistas, kaip jis su juo kontaktuoja. Tiesiai, gražiai išdygę protiniai dantys yra reikalingi ir naudingi. Tausodami kitus dantis, jie perima šiek tiek kramtymo krūvio ir pasitarnauja kaip protezų atrama, kuomet kitų dantų nelieka.

Protiniai dantys gali pakeisti prarastus kitus krūminius dantis, dažniausiai – 6-ąjį. Pirmieji krūminiai dantys, pradedant 6-uoju, dygsta 6 metų amžiaus ir dažniausiai pirmieji genda, todėl pirmieji prarandami. Jei 6-as dantis prarandamas paauglystėje, kai dygsta 7 ir 8 dantys, jie tarsi savaime gali persigrupuoti ir pasislinkti į prarastojo vietą: 7-as dantukas užima 6-ojo vietą, o protinis 8-as įsitvirtina vietoje 7-ojo. Jei 6-as dantis prarandamas vėliau, kai 7 ir 8 dantys jau būna išdygę, tuomet ortodontas gali pritraukti, ir 7-asis dantis tampa 6-uoju, o 8-asis – 7-uoju.

Protinio danties vaidmuo kompensuojant prarastąjį 6-ąjį dantį yra neįkainojamas. Taip nuo tirpimo apsaugomas žandikaulio kaulas ir išsaugomi kiti dantys.

  • Nelikus 8-o protinio danties, ties ta vieta praktiškai netirpsta žandikaulio kaulas; visų kitų prarastų dantų vietoje žandikaulio kaulas tirpsta.
  • Prarastojo 6-o vietoje nelieka tarpo, šalia kurio greičiau prarandami kaimyniniai dantys. Neturėdami atramos, jie linksta į tuščią ertmę, o viršutiniai dantys kramtymo metu juos dar paspaudžia, ir tik laiko klausimas, kada kaimyninių dantų nelieka. Prarastų krūminių dantų vietose akivaizdžiai tirpsta žandikaulio kaulas ir svyra kaimyniniai dantys. Neįsriegus implanto arba neuždėjus dantų tilto, – pasvirusiųjų dantų nelieka.

Protiniai dantys – šalinti ar palikti ramybėje?

Prieš pradedant protinio danties sąskaita dantų „perstūmimo“ procedūrą, svarbu įvertinti indikacijas, paciento amžių, žandikaulio būklę ir būtinybę tiesinti kitus dantis.

Dantų rovimas: ką svarbu žinoti?

Kol vis dar yra pakankamas kiekis nuosavų dantų, nereiškia, kad galime leisti sau tokią prabangą – be jokios priežasties šalinti mažiau reikalingus sveikus protinius dantis, – patirtimi dalinasi daktaras.

Protinių dantų rovimą galima patikėti tik iš tikrųjų profesionaliam ir patyrusiajam odontologui arba burnos chirurgui, nes galima pažeisti prieš tai esančio 7-o danties kaulo sienelę, išdraskyti kaulą.

Protinių dantų rovimą gali komplikuoti įvairios ligos, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių sutrikimai, cukraligė ir kitos. Tuomet pacientą dantų rovimui tenka guldyti į ligoninę. Rovimo procedūra, priklausomai nuo konkretaus žmogaus ir kiek „patogiai“ išdygę protiniai dantys, gali būti ir sklandi, be jokių komplikacijų, ir labai sudėtinga. Kartais dantis rovimui nepasiduoda ir tenka jį traukti dalimis, tad pacientas gali patirti diskomfortą.

Išrovus protinį dantį, priklausomai nuo individualios organizmo būklės ir protinio danties „konfigūracijos“, pacientas dar gali kurį laiką jausti silpną skausmą, dilgčiojimą, skruosto patinimą ir pan. simptomus.

Bet kokia intervencija į organizmą, nekalbant jau apie kūno dalių pašalinimą, visada yra šiek tiek žalinga sveikatai. Kartais ji būtina ir neišvengiama, kad sustabdyti dar didesnę žalą organizmui. Jei protiniai dantys nepatogumų nekelia, tikrai neverta jų šalinti vien dėl mados ar baimės, kad jie, gal būt, gali pakenkti ateityje. Tačiau gali ir nepakenkti, bet pagelbėti.

Odontologijos klinikoje „Angitia“ paslaugas siūlo gydytojai, kurie dirba su naujausia įranga ir naudoja tarptautinių organizacijų sertifikuotas bei Lietuvoje aprobuotas medžiagas. „Angitia“ klinikos odontologai kasdien tobulėja tam, kad savo ilgamečiams lojaliems bei būsimiems pacientams ir toliau garantuotų kokybiškiausias dantų implantavimo, protezavimo ir kitas paslaugas, konsultacijas ne tik prižiūrint protinius dantis, bet ir visą burnos ertmę.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus