visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Profesijos atitinkančios verslo poreikius Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre

Profesijos atitinkančios verslo poreikius Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre Profesijos atitinkančios verslo poreikius Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre

VILNIAUS JERUZALĖS DARBO RINKOS MOKYMO CENTRAS, VŠĮ

Didžiausias verslo galvos skausmas – kur gauti darbuotojų. Ne mažesnis – kur gauti tinkamos kvalifikacijos žmonių. Išeitis dažniausiai viena – ieškoti būdų, kaip patiems pasirengti tų profesijų ir tokios kvalifikacijos darbuotojų, kurių reikia. Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras taiko lanksčias mokymo formas, verslui taupydamas svarbiausią – laiką ir teikdamas darbuotoją, kurio reikia.

Profesijos atitinkančios verslo poreikius

Įmonės kviečiamos nemokamai pasirengti suvirintojus

„Vieno modulio mokymo programa skirta įgyti vienai ar kelioms kompetencijoms, – sako Jurgita Bražinskienė, Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro direktoriaus pavaduotoja. – Moduliai sudaryti atsižvelgiant į gamybinių įmonių interesus ir minimalius reikalavimus, keliamus suvirinimo specialistų išsilavinimui, mokymui, egzaminavimui ir kvalifikacijai. Programa atitinka tarptautinius suvirinimo standartų reikalavimus. Darbdaviams tai yra puiki galimybė nemokamai pasirengti savo įmonei suvirinimo specialistą.“

Kadangi programą finansuoja Švietimo ir mokslo ministerija, darbdaviams mokymas nekainuoja: pretendentas, norėdamas mokytis, turi užsiregistruoti LAMA BPO informacinėje sistemoje. Tai, akcentuoja J. Bražinskienė, gali būti, pvz., ir pagalbinis darbininkas, iš kurio įmonė planuoja „užsiauginti“ suvirintoją. Mokymas pagal šitą programą bus vykdomas dvejus metus, pameistrystės forma, tad darbuotojas didžiąją dalį laiko, tai yra pusantrų metų, ir visą praktinį mokymą praleis įmonėje. Pirmąją praktiką mokiniai pradės jau po pusmečio.

Nespėjusieji užsiregistruoti iki rugpjūčio 18 dienos, tai gali padaryti rugsėjį, nes skelbiamas papildomas priėmimas.
 

Profesijos atitinkančios verslo poreikius

Specialistai rengiami pagal konkrečių įmonių poreikius

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras sudaro galimybes įmonėms pasirengti suvirintojus pagal atskirus modulius, – neformalias programas, kurios pritaikomos pagal įmonės poreikius.

„Sakykim, įmonė įsigijo tam tikrą įrangą ir nori parengti žmones, kad su įranga jie dirbtų teisingai. Mūsų Mokymo centro mokytojai važiuoja į tas įmones ir jose vykdo neformalų mokymą, teikia konsultacijas, kaip teisingai panaudoti įrangos galimybes“, – pasakoja J. Bražinskienė.

Mokymo centras teikia ir įmonių darbuotojų testavimo paslaugą: išsiaiškina darbuotojų pasirengimo lygį, kompetencijas, sudaro darbuotojų individualius mokymo planus, pagal kuriuos įmonės gali išsiugdyti reikiamus specialistus jų darbo vietoje.

Mokymo centre taip pat mokomi ir suvirinimo koordinatoriai, suvirinimo brigadininkai.

„Suvirintojų brigadininkų mokymui turime paruošę nuotolinę mokymų programą. Ji yra labai patogi, nes neįpareigoja žmogaus ilgam išvykti iš darbo vietos“, – sako J. Bražinskienė.

Per metus Mokymo centras parengia apie 300 suvirintojų. Pernai išleista pirmoji suvirintojų, turinčių tarptautinio suvirintojo kvalifikaciją, laida – mokymus baigė 14 žmonių. Šiuo metu pagal šią programą mokosi dar penki žmonės.

Profesijos atitinkančios verslo poreikius

Ragina nepraleisti progos investuoti į jaunus darbuotojus

Kalbėdama apie populiariausias Mokymo centro profesijas, J. Bražinskienė pastebi, kad nuolat jaučiamas didelis poreikis stogdengių, krautuvų vairuotojų, visada reikia apdailos ir bendrastatybinių darbų darbininkų. Populiariausių programų kvalifikacijai įgyti sąrašo viršuje yra suvirintojų mokymo programos, po jų seka santechnikai, elektrikai, šaltkalviai, pastatų šildymo sistemų įrengimo ir pastato vandentiekio ir nuotekų sistemų įrengimo profesijos. Populiariausių programų kvalifikacijai įgyti viršuje – metalo srities apdirbimo darbuotojai.

„Iš akiračio nepaleidžiame profesijų, kurių gali prisireikti ateityje, – sako Mokymo centro direktoriaus pavaduotoja. – Dėmesio centre – ir pastangos pagerinti mokymų turinį, kad jis atitiktų naujausias technologijas. Manau, kad visos profesinės mokyklos susidūrė su iššūkiu – ne tiek mokyti naujų profesijų, kiek mokyti jau profesijas įgijusius žmones dirbti su naujomis technologijomis, kurios keičiasi labai sparčiai. Todėl mes bendraujame su įmonėmis, klausiame, kokius turi objektus, kur galėtų nuvažiuoti mūsų mokytojai, kad galėtų apžiūrėti turimus įrenginius, taip derinant mokymo turinį su įmonėmis.“

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras turi tarptautinės mokymo įstaigos statusą, yra akredituotas vykdyti mokymą pagal tarptautinę mokymo suvirintojų programą. Vienas iš reikalavimų buvo turėti tarptautinio lygio mokytojus, kurie dar būtų ir praktikai. Mokymo centre dauguma dirbančių mokytojų irgi yra atėję iš gamybos arba dirba ir gamyboje, ir Mokymo centre. Taigi profesijos mokytojai ne tik turi tarptautinius sertifikatus, patirties, bet jie nuolat siunčiami ir į mokymus, kad atnaujintų žinias.

Kaip pastebėjo Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro direktoriaus pavaduotoja J. Bražinskienė, natūralu, kad įmonės dirba su skirtinga įranga, tad atėjus naujiems darbuotojams reikia juos mokyti dirbti su nauju įrenginiu. Tačiau kur kas mažiau laiko tenka sugaišti, kai mokomas žmogus, jau turintis pagrindus, nes užtenka tik atnaujinti arba praplėsti žinias.

„Pasakysiu žinomą tiesą – žmogus yra didžiausias turtas, vertybė, todėl reikia į juos investuoti, ypač į jaunus“, – sako J. Bražinskienė, pastebėdama, kad permokyti suaugusį žmogų yra sudėtingiau. Mokymo centre besimokančių žmonių amžiaus vidurkis yra 35–40 metų.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus