visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Nuotekų valymo įrenginiai: kaip pasirinkti?

Nuotekų valymo įrenginiai: kaip pasirinkti? Nuotekų valymo įrenginiai: kaip pasirinkti?

VANDENS EKSPERTAI, UAB

Didėjant nuotekų valymo įrenginių poreikiui individualiems namams, didėja ir sukauptų įvairių teršalų, dumblo kiekiai, kuriuos reikia išvežti. Dabar, kai yra sugriežtinti aplinkosaugos reikalavimai, skiriama daugiau dėmesio nuotekų surinkimui ir tvarkymui.

Šiuolaikiniai nuotekų valymo įrenginiai atitinka visus reikalavimus, pats pagrindinis – išvalyto vandens procentas viršyja net 95-98 %. Pagal dabar galiojančius Lietuvos įstatymus toks išvalytas vanduo nuleidžiamas į paviršinius, pratekančius vandens telkinius. Kitas variantas – išvalyto vandens nuleidimas į gruntą, tam dalykui gruntas turi atitikti, negali būti molingas. Iš nuotekų valymo įrenginio ištekantis išvalytas vanduo dažnai nuleidžiamas į rezervuarą, kuris yra užkastas po žeme.

Kalbant apie nuotekų valymo įrenginius, būtina pabrėžti, kad jo montavimas nėra sudėtingas, taip pat nuotekų valymo įrenginio priežiūra irgi nėra sudėtinga, draugiška vartotojui. Žmogus, kuris ruošiasi įsirengti nuotekų valymo įrenginį, gali jį nesunkiai susimontuoti pats, paprašydamas daugiau informacijos iš parduodančio asmens ar įmonės.

Nuotekų valymo įrenginių klasifikavimas pagal dumblo šalinimo būdą:

Nuotekų valymo įrenginiaiĮmonė „Traidenis“ siūlo tris būdus, kaip šalinti dumblą iš nuotekų valymo įrenginio:

  • Kai perteklinis dumblas išsiurbiamas asenizacine mašina;
  • Kai perteklinis dumblas pumpuojamas į filtracijos maišus;
  • Kai perteklinis dumblas pumpuojamas į dumblo tankintuvą.

Populiariausi nuotekų valymo įrenginiai – kai dumblas išsiurbiamas asenizacine mašina bei pumpuojamas į filtracijos maišus. Paklausti pardavėjų ir montuotojų, kodėl verta rinktis „Traidenis“ nuotekų valymo įrenginius, visi vieningai atsakydavo, kad aukštas išvalymo laipsnis, dirba tyliai, neskleidžia kvapo. Taip pat paminėjo tokius faktorius, kaip mažos elektros sąnaudos, nereikalinga papildoma filtracinė įranga bei nesudėtingas montavimas.

Nuo ko reikia pradėti planuoti įsirengti nuotekų valymą

Kiekvienas, kuris statosi namą, turi pasirūpinti nuotekų valymu ir jo nuvedimu iš gyvenamojo būsto. Daugelis statytojų patys renkasi nuotekų valymo sistemą, nes nėra galimybės nuvesti į miesto kanalizacijos tinklus.

Planuojant įsirengti individualią nuotekų valymo sistemą, reikia pradėti nuo vietos įvertinimo, kur bus išleidžiamos buitinės nuotekos.

Kai šalia namo yra melioracijos griovys, ežeras ar upelis, geriausia rinktis vietinius biologinio valymo įrenginius, kurie privalo išvalyti iki Lietuvoje nustatytų aplinkosauginių normatyvų. Kitu atveju, kai nėra vandens telkinio, tenka rinktis:

  • Po valymo įrenginių buitinės nuotekos infiltruojamos į filtracijai palankų gruntą (filtracijos šulinys);
  • Arba įsirengiant papildomai nuotekų kaupimo rezervuarą.

Kalbant apie „Traidenis“ NV tipo buitinių nuotekų įrenginius, kurie dažniausiai taikomi individualiųjų gyvenamųjų namų buitinėms nuotekoms valyti. „Traidenis“ šiuos įrenginius gamina nuo 1996 m., kurie parduodami Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose šalyse.

Nuotekų valymo ypatumai

NV tipo nuotekų valymo įrenginys yra sudarytas iš dviejų kamerų, kurios yra vienoje talpoje. Kai nuotekos įteka į įrenginį, jos patenka į vidinę kamerą, kur maišosi su aktyviuoju dumblu. Taip pat reikalingas oras (būtinas aktyvaus dumblo gyvybės ir valomų nuotekų vidinės recirkuliacijos palaikymui), kuris tiekiamas orapūtės pagalba. Biologinis valymas paremtas mikroorganizmų veikla ir valomas aktyviuoju dumblu. Laisvoje būsenoje vyksta organinių teršalų skaidymas su fiksuotais mikroorganizmais, prisitvirtinusiais ant bioįkrovos.

Organinių medžiagų skaidymas ir aktyvaus dumblo susidarymas vyksta aeracinėje zonoje. Aktyvus dumblas iš aeracinės kameros patenka į išorinę kamerą (antrinį nusodintuvą), kur dumblas dėl gravitacijos jėgų atsiskiria ir leidžiasi žemyn į apatinę įrenginio dalį, o atsiskyręs valytas vanduo kyla aukštyn ir išteka.

UAB „Vandens ekspertai“ prekiauja „Traidenio“ nuotekų valymo įrenginiais, pagamintais iš aukščiausios kokybės medžiagų, turinčių visus sertifikatus. Suprojektavus namus ir prasidėjus statyboms, šie įrenginiai yra būtini visiems besirūpinantiems savo sveikata, nes įrenginiai užkerta kelią kenksmingų medžiagų ir nešvarumų patekimui į gruntą ir per jį į vandenį.

Įmonė tiekia šias išorės inžinerinių tinklų montavimo paslaugas: lauko vandentiekio montavimas, įvado į namus įrengimas, vietinės kanalizacijos su gelžbetoniniais šuliniais įrengimas bei prijungimas prie miesto tinklų, nuotekų valymo įrenginių montavimas, priežiūra ir pardavimas visoje Lietuvoje, orapūčių pardavimas ir remontas, drenažo ir lietaus nuotekų sistemos, vandens gręžinių įrengimas, šildymo ir vėdinimo sistemų įrengimas, vamzdynų komplektavimas lietaus ir buitinei kanalizacijai, drenažui bei vandentiekiui, artezinių vandens ir geoterminio šildymo gręžinių projektavimas ir įrengimas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus