visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Neleiskite spuogams žaloti veido

Neleiskite spuogams žaloti veido Neleiskite spuogams žaloti veido

POŠIŪNO KLINIKA, UAB

Spuogai (acnė) - viena iš labiausiai paplitusių odos ligų. Tai lėtinė uždegiminė odos liga, kuri ypač pasireiškia jauniems žmonėms.

Ypač paauglystėje, kuomet grožis yra labai svarbus, spuogai ar vėliau dėl nesirūpinimo šia problema susidarę randai sulekia daug psichosocialinių problemų. Pastaruoju metu gydytojai mano, kad liga gali pasireikšti bet kuriame amžiuje, vienodai tiek vyrams, tiek moterims, pasitaiko net ir naujagimių acne. Per pastaruosius 10 metų ligos dažnumas padidėjo dėl netinkamos mitybos, streso ir gausaus, neretai nekokybiškos kosmetikos vartojimo.          

Acnė tai liga, sukeliama riebalinių liaukų uždegimo, kuris atsiranda dėl pakitusios riebalų sudėties ir padidėjusio jų išsiskirimo. Prie šio proceso prisideda bakterija Propionibacterium Acnes ir kita odos mikroflora, atsiranda raudonos papules ir pūlinukai, kurie sukelia odos hiperpigmentaciją (patamsėjimą) o vėliau ir randus. Aknė paūmėja dėl kai kurių klimatinių sąlygų (aukštos oro temperatūros, didelės oro drėgmės), vaistų, riebių kremų vartojimo, priešmenstruaciniu laikotarpiu.

Atsiradus spuogams rekomenduojama nedelsiant kreiptis specialisto pagalbos, nes aknės pasekmės gali sukelti nemažai, kartais nepataisomų, estetinių ir psichologinių probemų.

Pošiūno klinikoje taikomas kompleksinis šios ligos gydymas, derinant medikamentinį ir lazerinį gydymą. Lengva aknės forma gydoma vietiniais preparatais - sintetiniais retinoidais, dezinfekuojančiomis priemonėmis, kartais antibiotikais. Gydant laiku, spuogai išnyksta be didesnių liekamųjų reiškinių. Tačiau randai, odos nelygumai, padidintas odos porėtumas - dažni reiškiniai, įveikus pačią ligą. Aknės sukeltus randus galima koreguoti, tačiau ne visuomet randų gydymas būna sėkmingas ar atitinkantis paciento lūkesčius. Laikantis dermatologo odos priežiūros ir mitybos rekomendacijų, periodiškai gydant spuogus lazeriu ar intensyviai pulsine šviesa, galima išvengti randų ir pigmentacijos sutrikimų veido odoje. Šiuolaikiniai metodai leidžia žymiai sumažinti spuogus ir taikyti paūmėjimų prevenciją, išvengiant sunkių komplikacijų.

Lazerinis aknė gydymas tiesiog  dovana tiems, kurie nenori laukti. Šiandien, lazerinis spuogų gydymas yra atliekamas visuose ligos etapuose, leidžia pasiekti gerų estetinių rezultatų. Gydymui naudojami medicininiai lazeriai, kurių fiksuoto bangos ilgio šviesios pluoštas giliai prasiskverbia į audinius. Propionibacterium Acnes ir kitos bakterijos sunaikinamos, stimuliuojama odos kolageno gamyba, oda atsinaujina. Tai neinvazinis metodas, nesukeliantis skausmo ar žalos sveikatai.

Lazerio spindulys veikia į spuogus, nepaliesdamas sveikos aplinkinės odos struktūrų. Lazerinės procedūros trukmė priklauso nuo spuogų kiekio, trunka 10 - 15 minučių. Tai saugus, greitas ir neskausmingas metodas, kurio poveikis matomas jau po pirmos lazerinės procedūros. Po kelių dienų spuogai pradeda nykti, sumažėja uždegimas. Mažėja odos porėtumas, oda lygėja, mažėja aknės sukelta hiperpigmentacija. Lazerinė įranga parenkama pagal esamą situaciją. Aktyvi aknė gydoma Nd:YAG ar diodiniais lazeriais, intensyviai pulsine šviesa, spuogų sukelti randai – frakciniu CO2 lazeriu.

Ne iki galo išgydyta aknė gali bet kuriuo metu paūmėti. Kad išlaikyti gerą odos būklę patariama prausimuisi naudoti specialias švelnias priemones (micelinį vandenį, gelius arba prausiklius su neutraliu, odai artimu pH, kurių sudėtyje nėra alkoholio). Tai pat rekomenduojama  atkreipti dėmesį ir į mitybą. Daugiau vartoti skaidulų turinčių produktų (sėlenas, šviežius ir džiovintus vaisius, daržoves), omega-3 RR turinčių produktų (lašišą, silkę, skumbrę). Saikingiau vartoti: pieno produktus, aukštą glikemijos indeksą turinčius produktus (kukurūzų dribsnius, baltą duoną, bananus, arbūzą, kviečius, baltus ryžius), daug riebalų turintį maistą (bulvių traškučius, bulvytes fri, picas). Šie patarimai padės jums išsaugoti lygią ir sveiką veido odą.

Ar efektyvu aknės problemą gydyti lazeriu?
Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus