visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Lytiškai plintančių ligų tyrimai – prireikus atliekami ir namuose anonimiškai

Lytiškai plintančių ligų tyrimai – prireikus atliekami ir namuose anonimiškai Lytiškai plintančių ligų tyrimai – prireikus atliekami ir namuose anonimiškai

SYNLAB Lietuva UAB

Visi norime kokybiško ir įdomaus gyvenimo, mėgautis jo teikiamomis galimybėmis. Viena svarbiausių dalių kiekvieno kasdienybėje – santykiai su kitais asmenimis, nuo kurių neatsiejamos ir seksualinės patirtys.

Atvirai kalbėti apie seksualinį gyvenimą jau nebėra tabu. Tačiau laisvesnis požiūris ir išsivystęs pasaulis atneša grėsmių, apie kurias verta žinoti. Taigi, nuo ko priklauso jūsų ir jūsų partnerio (partnerių) sveikata?

Kokios LPI dažniausios?

Lytiniu keliu plinta įvairūs ligų sukėlėjai – virusai, bakterijos, pirmuonys, grybeliai. Dažniausiai uždegimo sukėlėjais tampa šie mikroorganizmai: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium. Lytiniu keliu plintančių infekcijų (toliau - LPI) nustatymas yra svarbus visiems lytiškai aktyvaus amžiaus žmonėms, nes užsikrėtus jomis, atsiranda nepatogumo jausmas, sutrikdomas normalus seksualinis gyvenimas, o negydomos ligos gali baigtis nevaisingumu. Svarbu atsiminti, kad didesnė rizika užsikrėsti LPI santykiaujant be apsaugos su nauju arba atsitiktiniu partneriu, turintiems homoseksualių santykių. Ypač svarbu išvengti LPI planuojantiems šeimą – nėštumo nutrūkimo, naujagimio užkrėtimo grėsmė.

Kaip atliekami LPI tyrimai?

LPI diagnozuoti naudojami molekuliniai metodai, leidžiantys iš tiriamos medžiagos nustatyti ligos sukėlėjo DNR. Vienu kartu galima nustatyti keliolika mikroorganizmų iš vieno mėginio. Tai ypač patogu, nes įvairių sukėlėjų sukelti simptomai labai panašūs, todėl vienu metu asmuo gali pasitikrinti nuo visų LPI. Gydytis LPI be tyrimų reiktų vengti. Procesas ilgiau užtrunka, gydymas gali būti neefektyvus, o tai išvargina pacientą ir kainuoja brangiau. Atsižvelgiant į tai, kad asmuo gali nejausti jokių LPI simptomų, gydytojai rekomenduoja po rizikingų lytinių santykių pasitikrinti profilaktiškai. O gavus teigiamą rezultatą visada reikėtų informuoti ir partnerį.

Kur kreiptis įtarus LPI?

Jei įtariate problemą, kreipkitės į šeimos gydytoją arba tiesiai į gydytoją specialistą (ginekologą, urologą, dermatovenerologą). Jeigu tam neturite galimybių, tyrimus galite atlikti patys. Tam reikėtų kreiptis į „SYNLAB Lietuva“ laboratoriją, kur Jums bus suteikta visa informacija ir atliktas tyrimas. Naujiena vyrams – tyrimus galima atlikti iš „pirminės porcijos“ rytinio šlapimo. Norintiems visiško konfidencialumo, technologijų amžius siūlo paslaugą užsisakyti internetu. Tereikia užsiregistruoti svetainėje Testokodas.lt ir sekti vedlio nurodymais. Testokodas.lt paslauga yra sukurta vertinantiems anonimiškumą. Čia pagal užsakymo numerį nurodytu adresu į paštomatą atsiunčiamas mėginio paėmimo komplektas kartu su instrukcija. Mėginį reikia grąžinti taip pat naudojantis paštomatu. Kad tyrimas būtų patogesnis ir saugesnis, vyrams išduodamas šlapimo indelis (moterims specialus tamponas paimti mėginiui iš makšties). Tyrimo rezultatus asmuo gali matyti tame pačiame portale. Jeigu pageidaujate, tyrimo rezultatus gali būti pakomentuotas laboratorinės medicinos gydytojo. Tuo tikslu reiktų kreiptis telefonu, elektroniniu paštu ar užsiregistruoti konsultacijai. Gavus teigiamą rezultatą, būtina kreiptis į gydytoją, kuris jums ir jūsų partneriui (partneriams) paskirtų tinkamą gydymą.

„SYNLAB Lietuva“ laboratorijoje papildomai galima pasitikrinti dėl ŽIV, C ir B hepatito (tam reikia kraujo mėginio). Rugsėjo ir spalio mėnesiais hepatito C tyrimas iš kraujo atliekamas nemokamai.

Ką reiktų atsiminti?

LPI tyrimus rekomenduojama visiems lytiškai aktyvaus amžiaus žmonėms:

  • po nesaugių santykių su nauju partneriu arba atsitiktinių santykių atvejais;
  • planuojantiems šeimą, nėščiosioms ir turintiems homoseksualių santykių.

Būtinai reikia pasitikrinti, jei:

  • vyrams – skausmas šlaplėje arba šlapinimosi metu, išskyros iš šlaplės;
  • vyrams ir moterims – pūslelės arba žaizdos lytinių organų srityje, skausmas, išskyros iš tiesiosios žarnos;
  • moterims – pagausėjusios išskyros iš makšties, atsirado blogas kvapas, skausmas šlapinantis, skausmas lytinių santykių metu, kraujavimas po sueities.   

Apie 50% lytiškai plintančių infekcijų yra besimptomės.

Negydomos lytiškai plintančios infekcijos gali turėti rimtų komplikacijų.

Apie savo tyrimų rezultatus būtinai turite informuoti partnerį ir kreiptis į specialistą dėl gydymo.

„SYNLAB Lietuva UAB“ pasižymi ilgalaike patirtimi medicinos diagnostikos srityje. Stipri bendrovės mokslinė ir konsultacinė bazė, požiūris novatoriškas. Technologijos grįstos klinikinėmis studijomis, darbo rezultatai orientuoti į klientą. „SYNLAB“ teikia gydytojų konsultacijas. Galite konsultuotis su gydytoju genetiku, ginekologu, alergologu-klinikiniu imunologu, laboratorijos gydytoju. Atliekami bendraklinikiniai, alerginiai, molekuliniai, genetiniai, retų ligų tyrimai sveikatos paslaugų tiekėjams, valstybinėms ir privačioms gydymo įstaigoms, privatiems fiziniams asmenims.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus