visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kodėl kūdikiams taip svarbu anksti atlikti klausos patikrą?

Kodėl kūdikiams taip svarbu anksti atlikti klausos patikrą? Kodėl kūdikiams taip svarbu anksti atlikti klausos patikrą?

Vaikų klinika PAGALBA MAŽYLIUI, UAB

www.pagalbamazyliui.lt

Kad vaikai galėtų mokytis kalbos nuo pat gimimo, jiems reikalinga gera klausa. Jei naujagimis turės klausos sutrikimą̨ ir laiku negaus tinkamos pagalbos, jis turės sunkumų formuojantis jo kalbos, raidos ir bendravimo įgūdžiams. Kartais yra sunku atskirti, ar kūdikis girdi, ar ne. Naujagimis gali reaguoti į stiprius garsus išsigąsdamas ar pasukdamas galvą, deja tai nereiškia, jog jis turi pakankamą klausą. Kai kurie klausos negalią turintys kūdikiai gali girdėti vienus garsus, tačiau jų klausa gali būti nepakankama norint išgirsti aplinkinių kalbą ir pačiam jos mokytis. Todėl rekomenduojama aptikti klausos negalią ir suteikti kūdikiui pagalbą iki jam sukaks 6 mėnesiai.

Kaip yra atliekama naujagimių ir kūdikių̨ klausos patikra?

Vaikų klinikoje „PAGALBA MAŽYLIUI“ naujagimių klausos patikrai yra taikomas modernus otoakustinės emisijos tyrimas. Jis išmatuoja atsakus į pateiktą garsą, kurie susiformuoja vidinėje ausyje. Nedidelis daviklis, įdėtas į ausies landą, pateikia garsinius spragtukus, o paskui išmatuoja vidinės ausies skleidžiamą aidą, kuris kyla joje, išgirdus garsą. Šis tyrimas yra greitas, visiškai neskausmingas, bet jam reikia visiškos tylos. Dėl šios priežasties jį rekomenduojama atlikti kūdikiui miegant. Jei atliekant klausos patikrą registruojamas abiejų ausų atsakas į garsą, tai yra gaunamas teigiamas klausos patikros rezultatas, ir nėra jokių neprigirdėjimo rizikos veiksnių – tolesnio klausos ištyrimo neprireikia.

Otoakustinės emisijos tyrimas – tai galimybė diagnozuoti įgimtą klausos sutrikimą kuo anksčiau – tik tokiu būdu neprigirdintis vaikas gali gerai vystytis ir gyventi visavertį gyvenimą. Neprigirdinčio vaiko smegenys negauna pakankamai garsinės informacijos iš aplinkos, o jo smegenyse vyksta negrįžtami pakitimai, sutrinka kalbos formavimasis. Kuo anksčiau vaikui, turinčiam įgimtą klausos sutrikimą, yra suteikiama pagalba, tuo geriau ne tik vaiko kalbos, bet ir bendrai jo raidai. Kuo anksčiau vaikai pradeda nešioti klausos aparatus ar jiems atliekama kolchlearinė implantacija, tuo jų raida artimesnė gerai girdintiesiems.

Svarbu žinoti, kad teigiamas otoakustinės emisijos tyrimas tik informuoja, ar vaikutis šiuo metu girdi, bet tai negarantuoja, kad ateityje vaikutis neturės klausos problemų. Daliai vaikų klausa sutrinka vėliau – per kelis pirmus metus. Jei vaikui įtariate klausos sutrikimą, rekomenduojama atvykti pas gydytoją otorinolaringologą-audiologą konsultacijos.

Kodėl kūdikiams taip svarbu anksti atlikti klausos patikrą?

Vaikų klinika „PAGALBA MAŽYLIUI“ – tai šiuolaikiška asmens sveikatos priežiūros įstaiga, dirbanti nuo 1999 metų. Klinikoje naudojant modernią medicinos įrangą, dirba patyrę savo srities specialistai, besirūpinantys mažųjų pacientų ir būsimų mamyčių sveikata. Bendrovė nuo pat veiklos pradžios orientavosi į paslaugų teikimą pacientų namuose ir buvo viena pirmųjų tokio pobūdžio paslaugas teikianti privati bendrovė Vilniuje.

„PAGALBA MAŽYLIUI“ veiklos pradžioje teikė antrines vaikų ligų gydytojo paslaugas. Plėtojant veiklą, Bendrovė pradėjo teikti ir vaikų kardiologo, vaikų neurologo, vaikų ortopedo-traumatologo bei slaugytojų ir masažuotojų paslaugas. Siekiant toliau plėsti teikiamas paslaugas, pradėtos teikti ir akių ligų bei LOR gydytojų, gydytojų echoskopuotojų, gastroenterologo, endokrinologo, pulmonologo, alergologo, chirurgo, urologo, širdies chirurgo, vaikų raidos specialistų paslaugos.

Naujose klinikos patalpose yra įrengti du korpusai su atskirais įėjimais ir vėdinimo sistemomis. Vienas skirtas sergantiems pacientams, kitas – atėjusiems pasitikrinti profilaktiškai, sveikiems. Tokiu būdu sumažėjo infekcijos plitimas. Klinikos interjeras, gydytojai be baltų chalatų sukuria saugią ir draugišką aplinką mažiesiems pacientams.

Paslaugos teikiamos pacientų namuose ir „PAGALBA MAŽYLIUI“ klinikoje, esančioje adresu: Senasis Ukmergės kelias 50A, Vilniaus raj. sav.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus