visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kaip užtikrinti pastato A, A+ energinio naudingumo klasę?

Kaip užtikrinti pastato A, A+ energinio naudingumo klasę?  Kaip užtikrinti pastato A, A+ energinio naudingumo klasę?

Imbrex, UAB

imbrex.lt

Visai neseniai daug diskusijų kėlė reikalavimas statyti A energinio naudingumo klasės pastatus. Šiais metais kartelė kilstelėta dar aukščiau – įsigaliojo reikalavimas projektuoti ir statyti A+ energinio naudingumo klasės pastatus.

Pasak specialistų, po 3-jų metų turėtų įsigalioti ir A++ reikalavimas. Ar tikrai visada klientai gauna visus A, A+ klasės privalumus?

Norint pastatyti A, A+ energinio naudingumo klasės pastatą, būtina patirtis

A, A+ klasės pastato standartas pasiekiamas mažinant pastato šilumos bei energetinių resursų sąnaudas. Tai pasiekiama, jei pastatas tinkamai izoliuotas. Pagrindinis reikalavimas, norint pasiekti šios klasės standartą, – tai pastato sandarumas, kuris reikalauja tikrai kokybiško statybininkų darbo. Pasak specialistų, dažniausiai nesandarumą lemia statybininkų klaidos. Siekiant A+ klasės, reikalavimai dar didesni nei A klasės pastatams.                                               

Prieš nustatant reikalavimus A ir A+ energinio naudingumo klasėms, buvo rengiami mokymai projektuotojams ir statytojams. Tačiau, UAB „Imbrex“ vadovo Artūro Girdžiaus nuomone, remiantis tik teorija, bet neturint praktikos, iš karto A, A+ klasę atitinkančio pastato pastatyti nepavyks. „Pavyzdžiui, jei tinkamai nesuklijuosi izoliacinės plėvelės, sandarumas tikrai nebus garantuotas. Daugeliui darbų, nors iš pirmo žvilgsnio smulkių, reikalingas ne tik kruopštumas, bet ir pakankamas įdirbis. Nepatyrę statytojai dažnai pakankamai neįvertina oro skvarbumo, todėl net menkiausios paliktos skylutės jau suteikia pastatui nesandarumo“ – sako A.Girdžius.

A+ klasės pastatui statyti nereikalingi jokie leidimai. Tad ir jūsų namą gali statyti neturintys patirties statytojai. Pastačius namą, būtina gauti energetinį sertifikatą, kuris nurodo, kad pastatas atitinka A, A+ klasės reikalavimus. Specialistų nuomone, gali būti, kad A klasės negarantuos ir pastato sandarumo klasifikavimo protokolas.

Kaip išsirinkti patikimą statytoją?

Pasirinkti patikimą statytoją, o dar labiau – atskirti, kuris jų tikrai patyręs, nėra lengva. A. Girdžius pataria statybos įmones rinktis pagal jų pastatytus statinius. „Tiesiog reikia pasidomėti jų įgyvendintais projektais, darbo patirtimi, rekomendacijomis ir, žinoma, susitikti su statytoju” – sako pašnekovas. Jo nuomone geriausiai išsirinkti statytoją padės rekomendacijos ir pastatytų objektų apžiūra, svarbu, kad tai nebūtų pirmas ar antras namas. Nepatariama vadovautis tik internete rasta medžiaga apie statytoją, nes dažniausiai tikros ir detalios informacijos ji neatskleidžia.

Labai svarbu pirminis projektavimas. „Geriausia kai statytojas nuo pat projekto pradžios dirba su architektais. Renkantis statytoją, tai gali būti patikimumo ženklas, nes išvengiama daug klaidų” – pastebi „Imbrex“ darbų vadovas Mantas Girdžius.

Norint įsitikinti ar objektas tikrai atitinka A, A+ klasės reikalavimus, jei perkamas jau pastatytas statinys, prieš perkant galima užsisakyti sandarumo testo paslaugą. Tačiau tai daryti geriausia dar neatlikus apdailos. Tokiu atveju daug lengviau ištaisyti padarytas klaidas. Pasitikrinti galima ir statytojui jau turint A, A+ klasės sertifikatą, nes ir tokiu atveju, esant neatitikimams, statytojas privalo sutvarkyti pastatą taip, kaip priklauso pagal sertifikato reikalavimus.

Ilgalaikiai darbuotojai ir maža jų kaita – iškalbingas ženklas

„Statybinės įmonės darbo kokybei labai svarbu jos darbuotojai. Pavyzdžiui, mūsų įmonėje dauguma darbuotojų dirba daugiau negu 10 m., todėl klientams tai garantuoja darbo kokybę. Čia darbuotojai labai vertinami, didžioji dalis neišvyko sunkmečiu dirbti į užsienį, kaip dauguma, o tie, kurie buvo išvykę, sugrįžo“ – sako įmonės „Imbrex“ vadovas. Darbuotojų kaita šioje įmonėje, turinčioje jau beveik 20 m. patirtį statybų sektoriuje, labai maža.

Bendrovė „Imbrex“ specializuojasi individualių namų statyboje. Namai statomi nuo pamatų iki raktų, t.y ne tik su pilna apdaila, bet ir su baldais, jei klientas pageidauja. Bendradarbiaujant su architektais ir užsakovais, gali būti pagaminti baldai pagal individualų užsakymą. Kadangi įmonė turi ilgalaikę darbo patirtį ir patyrusius meistrus, ji sugeba įgyvendinti visus, net ir sudėtingiausius, architektų bei užsakovų reikalavimus. Bendrovei sėkmingai dirbti padeda ir tai, kad namų statyba yra šeimos verslas ir jau antra karta užsiima statybų veikla. Pasak vadovų, įmonės stiprybė ir išskirtinumas – kokybė, o ne kiekybė.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus