visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kaip išsirinkti tinkamą LED lempą?

Kaip išsirinkti tinkamą LED lempą? Kaip išsirinkti tinkamą LED lempą?

ACME Europe, UAB

LED lempos yra vienareikšmiškai pranašiausia apšvietimo rūšis, šiuo metu esanti rinkoje. Jų ilgas tarnavimo laikas, jos suvartoja mažai elektros energijos, įsižiebia iš karto, yra ekologiškos. Be to, yra galimybė rinktis iš daugybės skirtingų techninių parametrų LED lempų.

Ką reikia žinoti, renkantis LED lempą?

Cokolio dydis

Važiuodami pirkti lempos, pirmiausia pasižiūrėkite, kokio tipo yra senasis lempos lizdas. Jeigu šito nežinosite, net geriausias pardavėjas nežinos, ką jums pasiūlyti. LED lempos gaminamos su standartiniais cokoliais: E27, E14, GU10, GU5.3, G4, G9 ir kt.

Lempos dydis ir forma

Šį parametrą dažniausiai nulemia turimas apšvietimo prietaisas. Jeigu apšvietimą ketinate integruoti į lubas, tikėtina, kad jums reikės kuo mažesnės plokščios lempos. O gal jūsų interjeras yra retro stiliaus su tokiu pat šviestuvu? Tuomet, ko gero, čia labiausiai tiks pailgos, žvakės formos lempos. Pasitarkite su pardavėju. Kuo daugiau informacijos jis turės, tuo lengviau jam bus parekomenduoti tinkamą lempos tipą.

Patalpa, kurioje lempa bus naudojama

Vienas iš lemiamų faktorių, renkantis LED lempą, yra patalpa, kur lempa bus naudojama. Ar tai bus vieta darbui, ar poilsiui? Namuose (virtuvėje, svetainėje ar miegamajame) geriausia naudoti yra „šiltą baltą“ spalvą, kuri tinkamesnė norint atsipalaiduoti. Darbo kambaryje ir kitoje erdvėje, kurioje reikia skatinti budrumą, darbingumą, geriau tinka „šalta balta“ spalva. Baltos šviesos atspalvį nurodo spalvinė temperatūra, matuojama kelvinais (K). Taigi, norint atsipalaiduoti rekomenduojame rinktis „šiltą baltą“ – 2700-3000 K, o norint darbingos aplinkos - daugiau nei 4000 K arba „šaltą baltą“.

„Šiuo metu ACME gamina  2700-3000 K lempas, skleidžiančias „šiltą baltą“ spalvą, labiausiai primenančią tradicines kaitrines lempas ir puikiai tinkančias erdvėms, kuriose tikimasi atsipalaiduoti“,- sako „ACME Europe“ kokybės analitikas Justas Tamošiūnas.

Šviesos srautas

Dar vienas dalykas, dėl kurio turite apsispręsti – tai šviesos srauto stiprumas. Šviesos srautas matuojamas liumenais (lm). Jei reikia ryškesnio apšvietimo, geriau rinktis daugiau liumenų turinčią lempą, jei užtenka ir blankesnio – galima įsigyti ir turinčią mažiau liumenų.

Vartotojų patogumui ant kiekvienos LED lempos pakuotės yra nurodomi jos atitikmenys kaitrinei lempai. Pavyzdžiui,  245 liumenus turinti LED lempa atitinka 25 W kaitrinę lempą. Šis žymėjimas yra privalomas visiems lempų gamintojams.

Jeigu anksčiau namuose naudojote šviesos ryškumo reguliatorius, pirkdami LED lempą ant pakuotės ieškokite žymėjimo, ar lempa reguliuojama, ar ne.

„Žmonės yra vis dar įpratę, jog visų lempų šviesos ryškumas gali būti reguliuojamas, nes tai buvo galima daryti su senosiomis, kaitrinėmis lempomis. Renkantis LED lempą ant pakuotės  visuomet reikia ieškoti tai patvirtinančio ženkliuko, nes daugelio jų šviesos ryškumo reguliuoti standartiniais reguliatoriais negalima“, – perspėja „ACME Europe“ kokybės analitikas Justas Tamošiūnas.

Lempos efektyvumas

Esminis LED lempos pasirinkimo kriterijus yra efektyvumas – t.y. liumenų ir vatų santykis. Nusprendus, kokio ryškumo lempos jums reikia ir pasirinkus liumenų skaičių, galima apskaičiuoti lempos efektyvumą. Kuo daugiau liumenų (lm) ir mažiau vatų (W), tuo lempa  yra efektyvesnė. Efektyvumas skaičiuojamas pagal šią formulę: lm/W=efektyvumas. Pasirinkus efektyviausias lempas,  galima sutaupyti nemažai pinigų elektros energijai.
 
Šviesos skleidimo kampas

Renkantis LED lempą būtina atsižvelgti ir į jos šviesos skleidimo kampą. Šis parametras nurodo, kokiu kampu bus išsklaidoma šviesa. Pavyzdžiui, perkant lempą šviestuvui prie lovos, kur reikalingas kryptinis apšvietimas, rekomenduojama rinktis siauro kampo lempą. Jeigu ieškote lempos bendram apšvietimui, pavyzdžiui, koridoriuje, geriau rinktis plataus kampo lempą.

„Pasirinkus LED lempą su siauru šviesos sklidimo kampu, galima nukreipti spindulį norima kryptimi, pavyzdžiui tik į skaitomą knygą. Jei tokiam šviestuvui naudosime standartinio, apie 100-120 laipsnių, kampo lempą – apšviesime ne tik knygą, bet ir didžiąją dalį kambario. Priešingo atvejo pavyzdys būtų siauro kampo lempa ten, kur norime apšviesti visą didelę patalpą“,- sako ekspertas.

Lempos veikimo laikas

Numatomą veikimo trukmę visi gamintojai privalo nurodyti ant pakuotės. Šis parametras nurodo  veikimo valandų skaičių iki jai prarandant dalį pradinių techninių parametrų. Tačiau tai nereiškia, jog praėjus nurodytam valandų skaičiui, lempa nustos šviesti. Pavyzdžiui, jei lempa būtų naudojama 3 valandas per dieną, t.y. 1000 valandų per metus, ji teoriškai galėtų būti naudojama apie 25 metus.

Taigi, jei lempa veikia ilgiau, vadinasi, rečiau reikės keisti perdegusias lempas ir pirkti naujas. Į tai taip pat reikėtų atsižvelgti lyginant kainas.

LED lempos kokybė

Vidutiniškai LED lempos kainuoja 6-9 eurus. Į ką reikia atkreipti dėmesį, norint išsirinkti kokybišką LED lempą, kuri tikrai atsipirktų?

„LED lempos kokybę lemia trys elementai. Pirmiausia – kokybiškas šviesos diodo kristalas. Kristalą sudaro puslaidininkinės medžiagos, per kurias tekant elektros srovei yra išspinduliuojama šviesa. Būtent nuo šio kristalo kokybės priklauso lempos tarnavimo laikas. Dėl nekokybiško kristalo ji perdega daug greičiau“, –pasakoja „ACME Europe“ kokybės analitikas Justas Tamošiūnas.

Eksperto teigimu, antrasis ne mažiau svarbus elementas, atspindintis LED lempos kokybę, yra tinkamas aušinimas. Korpuso medžiagos, forma ir jungiamieji elementai turi būti parinkti ir sukonstruoti taip, kad užtikrintų tinkamą kristalo aušinimą. Jei lempos korpusas bus parinktas netinkamai, net ir aukščiausios kokybės kristalas neturės jokios reikšmės.

„Didelės galios ACME LED lempų korpusai gaminami naudojant keramiką arba aliuminio lydinį, kurie pagerina lempos aušinimą. Dauguma gamintojų lempų korpusams naudoja vien tik plastiką, kuris neleidžia lempos komponentams tinkamai aušintis todėl lempos tarnavimo laikas ženkliai trumpėja, – sako kokybės analitikas.

Anot eksperto, kokybiškas maitinimo šaltinis yra trečiasis lemiamas elementas. Būtent jis užtikrina ilgaamžį lempos veikimą ir neleidžia šviesos diodams mirgėti. Jei nors vienas iš minėtų elementų bus nekokybiškas – lempa bus nekokybiška ir nepateisins vartotojų lūkesčių.

Kaip pirkėjui žinoti, ar gaminant LED lempą buvo naudotos kokybiškos medžiagos?

Prekiaujant Europoje, gamintojas privalo turėti visus sertifikatus, kiekvienas gaminys turi būti testuojamas specializuotose testavimo laboratorijose.

Jei produktas turi CE sertifikatą, kuris yra būtinas norint prekiauti Europoje, tai turi būti pažymėta ant pačio produkto. Griežti lempų pakuočių reikalavimai leidžia vartotojui rasti didžiąją dalį reikalingos informacijos apie lempą ant jos pakuotės.

„Visos ACME LED lempos atitinka  „LM-80“, „Energy Star“, „ErP“ standartus ir turi CE sertifikatus. Dėl to, kad esame garantuoti savo lempų kokybe, suteikiame joms net trejų metų garantiją. Europos Sąjungos vartotojams, įsigijusiems LED lempą, turėtų būti suteikiama dvejų metų garantija. Taigi, mes suteikiame dar vienus papildomus metus.“, –  sako „ACME Europe“ kokybės analitikas Justas Tamošiūnas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus