Spausdinti šį puslapį

Maisto netoleravimas ar celiakija, kaip sužinoti?

Maisto netoleravimas ar celiakija, kaip sužinoti? Maisto netoleravimas ar celiakija, kaip sužinoti?

SYNLAB Lietuva UAB

„SYNLAB Lietuva UAB“ laboratorijoje atliekami maisto netoleravimo, celiakijos, kiti laboratoriniai tyrimai. Kada vertėtų atlikti profilaktinius tyrimus ar pasikonsultuoti su specialistu?

„Dažnai susiduriate su virškinimo problemomis? Nuolat jaučiatės pavargę? Esate nepatenkinti odos ir plaukų būkle? Visi šie simptomai gali reikšti, kad kenčiate nuo autoimuninės ligos – celiakijos“, – teigia „SYNLAB“ laboratorijos atstovė Diana Gaučytė.

Celiakija – tai autoimuninė liga, kai netoleruojami grūdinių kultūrų (kviečių, miežių, rugių, avižų) baltymai, bendrai vadinami „gliutenu“ (liet. glitimas). Sergančiųjų celiakija organizmas genetiškai užprogramuotas negaminti fermento, skaidančio šį baltymą. Jeigu baltymo patenka į organizmą, imuninė sistema pradeda gamina antikūnus, kurie pažeidžia virškinimo traktą.

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad celiakija nustatoma dar vaikystėje. Deja, liga gali išsivystyti ir pasireikšti bet kuriame amžiuje, jei žmogus turi genetinį polinkį. „Vienas iš pagrindinių būdų diagnozuoti celiakiją – atlikti genetinius ir antikūnų laboratorinius tyrimus iš kraujo“, – teigia „SYNLAB“ laboratorijos atstovė.

Polinkis sirgti celiakija yra paveldimas, todėl diagnozavus ligą, reikėtų ištirti ir kitus šeimos narius. Ligos požymiai labai įvairūs ir gali pasireikšti skirtingu intensyvumu. Kai kuriems pacientams liga vystosi beveik be pastebimų simptomų, tačiau daugelis skundžiasi nuovargiu, virškinimo problemomis, pablogėjusia plaukų ir odos būkle. Gali sutrikti maisto medžiagų pasisavinimas (krinta svoris, trūksta vitaminų ir mineralų), vystytis mažakraujystė, o ligai progresuojant pažeidžiami ir kiti organai – kepenys, sąnariai, raumenys. Moterims gali sutrikti menstruacinis ciklas, vaisingumas. Negydant gali kamuoti nerimas, padidėjęs nervingumas ar net depresija. Silpnėja imunitetas, todėl tokie asmenys gali dažniau sirgti įvairiomis infekcinėmis ligomis. Taip pat dažniau pasitaiko gaubtinės žarnos, limfomos ir kitų vėžio formų.

Kaip gydoma celiakija? Vienintelis celiakijos gydymo būdas – dieta be gliuteno. Lietuvoje nuo celiakijos kenčia apie 2% gyventojų. Tačiau daugelis jų nežino apie savo ligą. Celiakijos atveju labai svarbus kompleksinis asmenų ištyrimas – kraujyje randami vienos ar kelių rūšių antikūnai. Galutinei celiakijos diagnozei teigiami antikūnų tyrimai patvirtinami ŽLA haplotipų DQ2/DQ8 fenotipavimo tyrimu ir/ ar tiesiosios žarnos audinių biopsija.

Visus maisto netoleravimo, celiakijos ir kitus laboratorinius tyrimus galite atlikti „SYNLAB“ laboratorijoje, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Druskininkuose, Utenoje ir partnerių klinikose. „SYNLAB Lietuva UAB“ turi ilgalaikę darbo medicinos diagnostikos srityje. Galite konsultuotis su gydytoju genetiku, ginekologu, alergologu-klinikiniu imunologu, laboratorijos gydytoju. Atliekami bendraklinikiniai, alerginiai, molekuliniai, genetiniai, retų ligų tyrimai sveikatos paslaugų tiekėjams, valstybinėms ir privačioms gydymo įstaigoms, privatiems fiziniams asmenims.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio