Spausdinti šį puslapį

Priemonės užimtumui ir sensoriniam stimuliavimui senatvėje

Priemonės užimtumui ir sensoriniam stimuliavimui senatvėje Priemonės užimtumui ir sensoriniam stimuliavimui senatvėje

Slaugivita, UAB

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie senstančią visuomenę ir šiuo reiškiniu susijusias problemas. Lietuva ne išimtis: statistika skelbia, jog Lietuvoje vyresni nei 60 metų žmonės sudaro apie 20 proc. gyventojų. Prognozuojama, kad 2030 m. tokie asmenys sudarys apie trečdalį gyventojų. Todėl daugelio Europos valstybių vyriausybių užduotis – pasirūpinti šių žmonių sveikata, fiziniu aktyvumu ir galimybe gyventi savarankiškai.

Daugiau pasitikėjimo savimi

Bet kurioje šalyje senstančiam ar neįgaliam žmogui taip pat labai svarbu išlaikyti savarankiškumą, gerą savijautą, bendrauti ir būti visuomenės dalimi. Tai leidžia jam geriau jaustis emociškai, nes gebėjimas įsitraukti, atlikti kad ir nesudėtingus darbus, net labai mažomis pastangomis, suteikia daugiau pasitikėjimo savo įgūdžiais, stimuliuoja ir leidžia jaustis puikiai.

Tokiais atvejais pasitarnauja įvairiausios pagalbinės priemonės, kurios palengvina žmogaus kasdienę buitį. Pavyzdžiui, atsikėlimą iš lovos, prausimąsi vonioje ar duše, maisto gamybą, apsirengimą. Savarankiškai kasdienybei užtikrinti gali pagelbėti įvairios priemonės, tokios kaip pasikėlimo diržai ir kopėtėlės, persikėlimo paklodės, vonios ar dušo suoliukai, kėdės ir vežimėliai, porankiai, reguliuojamo aukščio ir padėties lovos, staliukai prie lovos, gertuvės, kojinių užsimovimo priemonės, specialūs virtuvės įrankiai bei kt. Šios priemonės ne tik palengvina buitį, bet ir apsaugo nuo netikėtų traumų. Be to, naudodamas tokias priemones, žmogus gali jaustis oriai, žinodamas, jog ir pats gali save apsitarnauti.

Judėjimas be skausmo

Gerai savijautai vyresniame amžiuje padeda ir fizinis aktyvumas. Jis naudingas ne tik fizinei sveikatai, bet ir padeda ilgiau išlaikyti savarankiškumą, o tai savo ruožtu prisideda prie geros psichologinės savijautos. Fiziniam aktyvumui palaikyti puikiai pasitarnauja terapinės juostos, kamuoliai, dideli parašiutai. Be to, senjorams pritaikyti žaidimai, žaidžiami sėdint: petankė, boulingas ar net krepšinis.

Su amžiumi kiekvienoje žmogaus sensorinėje sistemoje pasireiškia amžiaus pakitimai: prastėja regėjimas, klausa, uoslė, blogėja pusiausvyra, lytėjimas, silpsta skonio suvokimas. Visų sensorinių sistemų stimuliavimas padeda ilgiau išlaikyti gerą savijautą ir džiaugtis gyvenimu, išvengti griuvimų ir su jais susijusių traumų. Dėlionės, terapinės masės, rankų treniruokliai, įvairiausių tekstūrų ir formų kamuoliukai, priemonės vėrimui, smėlio terapija, – visos šios priemonės padeda lavinti smulkiąją motoriką. Taip pat padeda išlaikyti rankų, plaštakų stiprumą, neleidžia mūsų smegenims „atostogauti“.

Tokiame amžiuje labai naudingi ir atmintį lavinantys žaidimai, kryžiažodžiai. Taip pat nereikia pamiršti ir kvapų terapijos – aromadifuzoriai su eteriniais aliejais, kvepiančios masės, kvapų žaidimai gali nuraminti ar, atvirkščiai, stimuliuoti, pagerinti nuotaiką.

Mes galime padėti

Senatvė – tai dar viena galimybė atrasti save iš naujo, tai savotiškas asmenybės renesansas. Pasinaudokite juo ir atsiradęs laisvas laikas pražysta naujais pomėgiais, darbais ir pasiekimais. Jeigu Jums reikalingi produktai kasdienio gyvenimo palengvinimui, negalios kompensavimui, idėjos ir priemonės užimtumui ir aktyvinimui, sensoriniam stimuliavimui, galite kreiptis į UAB „Slaugivita“. Jums nereikės galvoti, kokias priemones konkrečiai pasirinkti: atsižvelgdami į jūsų situaciją ir išklausę jūsų poreikius mes pasiūlysime jūsų problemos sprendimui labiausiai tinkantį pasirinkimą ar produktą.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio