Spausdinti šį puslapį

Imuniteto kontrolei – 3 svarbūs tyrimai

Imuniteto kontrolei – 3 svarbūs tyrimai Imuniteto kontrolei – 3 svarbūs tyrimai

SYNLAB Lietuva UAB

Rudens sezonas dažnai mums primena apie slogą, gerklės skausmą, užkimimą, erzinantį kosulį ar karščiavimą. Šiuos simptomus galime apibūdinti vienu žodžiu – peršalimu. Kadangi peršalimo ligas dažniausiai sukelia virusai, nepakeičiamas vaidmuo tenka imuninei sistemai, kurios tikslas – užtikrinti tinkamą organizmo apsaugą nuo svetimkūnių.

Pakanka trijų tyrimų

Geriausias būdas imunitetui stiprinti yra sveika gyvensena, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas ir reguliarus sveikatos tikrinimas. Norint įvertinti organizmo atsparumą ligų sukėlėjams užtenka tik trijų tyrimų – bendro kraujo, C reaktyvinio baltymo ir vitamino D tyrimo.

Bendras kraujo tyrimas

Tai kompleksinis tyrimas, kuriuo nustatomas hemoglobino kiekis kraujyje ir raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų), baltųjų kraujo kūnelių (leukocitų) ir kraujo plokštelių (trombocitų) skaičius. Kartu parodomas baltųjų kraujo kūnelių pasiskirstymas į penkis pogrupius (neutrofilai, eozinofilai, bazofilai, limfocitai, monocitai) ir jų tarpusavio santykis. Leukocitų kiekis bei jų pasiskirstymas svarbus infekcijos ar uždegimo rodiklis, padeda atskirti bakterines infekcijas nuo virusinių, suteikia informacijos apie galimas parazitus ar polinkį alergijoms. Jei atlikus tyrimą paaiškėja, kad yra sumažėjęs hemoglobino ir eritrocitų kiekis, tai gali reikšti mažakraujystę (anemiją). Tokiu atveju reikia įvertinti organizmo geležies, vitaminų atsargas ir atlikti papildomus tyrimus. Kitas, ne mažiau svarbus rodiklis, yra trombocitai, kurie svarbūs kraujo krešėjimui.

Virusas ar bakterija?

Norint paskirti tinkamą gydymą, svarbu išsiaiškinti, ar infekcijos sukėlėjas yra virusas, ar bakterija? Neretai ligą sukelia virusai, tačiau organizmui nusilpus komplikuojasi bakterine infekcija. C reaktyvusis baltymas (CRB) yra uždegimo aktyvumo rodiklis ir padeda diferencijuoti infekcijos tipą. Šio baltymo kiekis kraujyje padidėja nevienodai esant uždegimui: stipriai pakyla bakterinės infekcijos atveju, o virusinės infekcijos atveju jis bus mažesnis.

Kodėl svarbus vitaminas D?

Ne ką mažesnį vaidmenį kovoje su virusais ir bakterijomis vaidina vitaminai. Nobelio premijos laureatas Albert Szent-Gyorgyi yra pasakęs, kad „Vitaminas yra junginys, kuris jus susargdins, jeigu jo nesuvalgysite“. Vitaminų labai reikia tinkamai imuninės sistemos veiklai. Vienas svarbiausių yra Vitaminas D. Dėl šio vitamino trūkumo, pirmiausia sutrinka kalcio ir fosfatų įsisavinimas iš žarnyno, todėl šio vitamino trūkumas jau nuo 1920 metų laikomas rachito priežastimi. Vitaminas D taip pat stiprina imuninės sistemos ląsteles, kurios naikina ligų sukėlėjus. Žemas vitamino D lygis siejamas ir su didesne cukrinio diabeto, onkologinių ligų, širdies infarkto ir padidėjusio kraujospūdžio rizika.

Vitamino D, bendro kraujo, C reaktyvinio baltymo ir kitus kraujo tyrimų rezultatus padės Jums nustatyti „SYNLAB“ – didžiausia Europoje laboratorinių paslaugų tiekėja.

„SYNLAB“ pavadinimas – tai „synergy of laboratories“ trumpinys, kuris atspindi „SYNLAB“ tinklo viziją apjungti skirtingas laboratorijas, atliekančias tyrimus žmonėms, gyvūnams ir tiriančias mūsų aplinką. „SYNLAB“ pabrėžia, kad mes visi esame vieno pasaulio dalis ir esame betarpiškai susiję, todėl mums visiems turi rūpėti ne tik mūsų pačių, bet ir šalia mūsų gyvenančių gyvūnų bei mus supančios aplinkos būklė. Įmonių grupė veikia 35 šalyse, 4 kontinentuose, skirtingose laboratorijose dirba virš 13 000 darbuotojų. Įmonė siūlo aukštos kokybės ir plataus spektro laboratorinių tyrimų paslaugas, atlieka virš 5000 skirtingų  medicinos, veterinarijos ir aplinkos tyrimų.

„SYNLAB Lietuva UAB“ klientai – sveikatos priežiūros paslaugų tiekėjai, valstybinės ir privačios gydymo įstaigos, fiziniai asmenys. Pažangių tyrimų paslaugas laboratorija teikia tiek privatiems asmenims, tiek sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigoms. Priėmimo centrai veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Druskininkuose ir Utenoje.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio