Spausdinti šį puslapį

Yerba matė paruošimo būdai

Yerba matė paruošimo būdai Yerba matė paruošimo būdai

Matė arbata tonizuoja, mažina nuovargį ir gerina bendrą sveikatos būklę. Yerba matė – tai natūralus energijos šaltinis. Todėl, jei norite būti sveiki ir energingi, reguliariai gerkite šią arbatą. Yerba matė arbatą galite įsigyti internetinėje parduotuvėje nuogakaina.lt.

Matė - tai bugienio lapų arbata. Jai vartojama 15-os rūšių bugienio lapų. Nupjautos šakelės pakaitinamos virš ugnies iki lapai suvysta ir išsiskiria kvapiosios medžiagos. Šios arbatos tėvynė – Pietų Amerikos pusiau tropinės žemumos. Matę pradėjo gerti Paragvajaus Guarani indėnai, o 17-ajame šimtmetyje dėl arbatos ypatingų tonizuojančių ir sveikatą gerinančių savybių, rimtai ja domėtis ir auginti ėmėsi jėzuitų misionieriai

Matė – tonizuojanti gėrimas, kuris stimuliuoja nusilpusią nervų sistemą ir pašalina sudirgimą. Išgėrus šios arbatos padaugėja jėgų, tampa lengviau susikoncentruoti, sumažėja dirglumas ir nervingumas, padidėja atsparumas fiziniam ir psichiniam nuovargiui. Gėrimas pagerina nuotaiką, ypač sergant depresija. Be to, jis nesutrikdo miego ciklo. Paprastai miegas tampa ramesnis ir gilesnis. Kadangi pripratimas matei nesivysto, arbata yra puiki priemonė žmonėms, norintiems atsikratyti priklausomybės kofeinui.

Yerba mate

Matė ruošiama specialiame inde, vadinamame kalabasa (Calebasse arba cuia, gaminama iš lagenarijos – nedidelio storžievio moliūgo), kuris gaminamas iš paprastojo ilgmoliūgio vaisiaus. Gėrimas geriamas su specialiu metaliniu vamzdeliu - bombila (Bombilla).

Yerba matę reikia tinkamai paruošti, kad išryškėtų jos gerosios savybės. Šią arbatą galima paruošti keliais būdais.

Klasikinė matės užplikymo technologija susideda iš 6 etapų:

  1. 2/3 kalabasos tūrio užpildoma matės arbatžolėmis.
  2. Kalabasa paverčiama taip, kad arbatžolės liestų tik vieną indo sienelę.
  3. Į indą palengva pilamas šaltas ar karštas vanduo (priklausomai nuo skonio). Vandens pilama nedaug. Idealu, kai jis tik sušlapina matė arbatžoles.
  4. 2-3 minutes palaukiama, kad vanduo pilnai įsigertų į arbatžoles. Arbatžolės kiek išbrinksta ir virsta tiršta koše.
  5. Į kalabasą iki dugno, užspaudus viršutinę ertmę (kad į vidų nepatektų arbatžolių) įkišama bombila.
  6. Po to kalabasa iki viršaus pripilamas karšto vandens. Vanduo turi būti ne karštesnis kaip 70-80 laipsnių. Verdantis vanduo sunaikina matės tikrąjį skonį ir apkartina ją. Šis užplikymas turi savo pavadinimą „Cebar el Mate“.

Užplikius arbatą, ji geriama išsyk, nes ilgainiui ji įgauna kartoką prieskonį. Baigus gerti, arbatą pakartotinai galima užplikyti dar 1-2 kartus. Iš pirmo žvilgsnio paruošta matė primena žaliąją arbatą – tai šviesiai žalias skaidrus gėrimas, turintis ryškų žolynų aromatą. Žmonėms, nepripratusiems prie šio gėrimo, jis iš pradžių atrodo beskonis, bet geriant jo skonis keičiasi. Neturint specialių indų, matė galima plikyti ir gerti kaip paprastą arbatą.

Kiti paruošimo būdai

Europietiškas matės paruošimo būdas: Į kalabasą indą dedama maždaug 2/3 (6 nubraukti arbatiniai šaukšteliai) jo tūrio matės ir užpilama šaltu arba drungnu vandeniu. Pirmą kartą užpilant niekada nenaudojamas verdantis vanduo. Keletą minučių palaukus, užpilas išsiurbiamas per metalinį vamzdelį - bombilą ir išspjaunamas. Pirmasis užpilas negeriamas, nes yra labai kartus. Po to į indą pilamas karštas vanduo. Šį nuovirą jau galima gerti, o išgėrus vanduo vėl pilamas ant matės, ir gėrimas perduodamas kitam asmeniui. Taip daroma iki tol, kol matė nepraranda savo skonio. Matę galima gerti su medumi.

Lotynų Amerikoje matę ruošia kalabasoje. Į kalabasą dedama maždaug 2/3 indo matės. Žolę reikėtų suberti įstrižai, kad inde būtų kampas, į kurio apatinę viršūnę įstatoma bombila. Į gilųjį kampą pilama šalto vandens ir nukošiama išsiurbiant per vamzdelį. Skystis išspjaunamas. Po to pilamas užviręs ir kiek atvėsintas vanduo. Vandens pilama nedaug – porą trejetą gurkšnių, reikia truputį palaukti. Pirmasis geria šeimininkas. Po to vėl užpilamas nedidelis kiekis karšto vandens ir kalabasa perduodama kitam. Ritualas kartojamas, kol apeina visus svečius. Matę užpilti galima tol, kol yra skonis.

Matė paruošimas prancūziškame kavinuke „French press“

Tai klasikinis matė paruošimo būdas kuris suteiks naujus skonių pojūčius.

Atraskite ir Jūs Pietų Amerikoje šimtmečius naudojamos matės arbatos naudą ir terapines savybes, kurios įrodytos moksliniais tyrimais.

Į kavinuką įberkite matė arbatą. Pradžioje užpilkite arbatžoles šaltu vandeniu, kad išsaugotumėte visus esančius vitaminus ir mineralus. Išmaišykite. Po to jau galite pilti karštą vandenį (nuo 40 C iki 70 C laipsnių).

Palaukite 10-15 minučių, nuspauskite kavinuką ir galite mėgautis matė. Gerkite karštą, atšaldytą. Galite patiekti stiklinėje su ledukais ir mėtų lapeliu. Tiesiog nustebinkite savo išradingumu.

Atraskite ir Jūs Pietų Amerikoje šimtmečius naudojamos matės naudą ir vaistažolines savybes, patvirtintas mokslininkų.

Internetinės parduotuvės NuogaKaina.lt prekės pristatomos visoje Lietuvoje. Sumokėti už prekes galite grynais pinigais atsiėmus prekes vietoje; tiesioginiu pavedimu banko skyriuje arba prisijungus prie internetinės bankininkystės; debetine ir kreditine kortele; o taip pat „Perlo“ terminaluose, „PayPost“ ir Lietuvos pašto skyriuose, „Maxima“ kasose.

Kokybė ir gera kaina internetinėje parduotuvėje NuogaKaina.lt neišskiriamos.

Dėl platesnės informacijos kreipkitės telefonu 8 639 33 900 arba el.paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio