Spausdinti šį puslapį

Didinamas SODROS įmokų tarifas

Didinamas SODROS įmokų tarifas Didinamas SODROS įmokų tarifas

Nuo 2017 m. sausio 1 d. „Sodros“ įmokų tarifas daugumai savarankiškai dirbančių asmenų didėja 1–4 procentiniais punktais, tačiau atsiranda išmokos ligos ir nedarbo atveju.

1. Mažųjų bendrijų nariai, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, individualių įmonių savininkai

Papildomai pradedami drausti ligos, motinystės bei nedarbo valstybiniu socialiniu draudimu. Dėl šios priežasties VSD įmokų tarifas didėja iki 30,8% arba iki 32,8% jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde. Iki šiol VSD įmokų tarifas buvo 26,3% (28,3% jei asmuo pensiją kaupia papildomai). Privalomojo sveikatos draudimo įmokų tarifas nesikeičia, jo dydis lieka 9%.

Keičiasi ir įmokų „lubos“ – per metus įmokų bazė negali viršyti 28 vidutinių šalies darbo užmokesčių (VDU). Iki šiol įmokos buvo mokamos nuo sumos ne didesnės negu 48 draudžiamųjų pajamų dydžiai (DPD) per metus. Šiemet einamųjų metų draudžiamosios pajamos didėja 31 Eur, iki 476 Eur.

2. Individuali veikla

Asmenys, vykdantys individualią veiklą, pradedami papildomai drausti ligos valstybiniu socialiniu draudimu. VSD įmokų tarifas tampa 29,7% arba 31,7%, jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde. Iki šiol šis VSD tarifas buvo 28,5% (jau pridėjus ir PSD įmokas, kurios atskirai neišskiriamos), 30,5% (jei kaupiama ir pensijai savo lėšomis II pakopoje).

PSD įmokų tarifas nesikeičia, jo dydis lieka 9%. Per metus negali būti sumokėta daugiau įmokų nei nuo 28 vidutinių šalies darbo užmokesčių (VDU).

Iki šiol įmokos buvo mokamos nuo ne didesnės kaip 48 DPD per metus.

3. Verslo liudijimai

Pagal verslo liudijimą dirbantys asmenys pradedami drausti visai pensijai (iki 2017 01 01 buvo draudžiami tik pagrindinei pensijos daliai). Dėl šios priežasties keičiasi įmokų mokėjimo tvarka. VSD ir PSD įmokos bus skaičiuojamos nuo minimalios mėnesio algos (380 Eur).

VSD įmokų tarifas – 26,3% (28,3% jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde). Iki šiol VSD reikėjo mokėti nuo pusės bazinės pensijos. PSD įmokų bazė ir tarifas nesikeičia, jo dydis lieka 9%

4. Sporto ar atlikėjo veikla

Asmenys, kurie gauna pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos ir yra nesusiję su draudėju darbo santykiais, papildomai pradedami drausti ligos valstybiniu socialiniu draudimu. Dėl šios priežasties keičiasi VSD įmokų tarifas. VSD tarifas – 29,7% arba 31,7%, jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde. Iki šiol VSD tarifas buvo 28,5% (30,5% jei kaupiama pensijai savo lėšomis II pakopos pensijų fonde). PSD įmokų tarifas nesikeičia, jo dydis lieka 9%.

5. Autorinės sutartys

Jei autorius nedirba pagal darbo sutartį ir nėra valstybės tarnautojas, įmokos skaičiuojamos nuo visų gaunamų pajamų. Keičiasi įmokų „lubos“ – per metus įmokos negali būti mokamos nuo didesnės sumos nei 28 vidutiniai darbo užmokesčiai, o mėnesio įmokų „lubų“ nelieka.

Iki šiol įmokos buvo skaičiuojamos nuo 50% pajamų pagal autorinę sutartį sumos. Įmokos buvo skaičiuojamos nuo sumos, ne didesnės negu 4 DPD per mėnesį ir ne didesnės negu 48 DPD per metus.

6. Individuali žemės ūkio veikla ne GPM mokėtojai

Individualią žemės ūkio veiklą vykdantys asmenys papildomai pradedami drausti ligos valstybiniu socialiniu draudimu (VSD). Dėl šios priežasties keičiasi VSD įmokų tarifas, kuris tampa 29,7% arba 31,7% jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde. Iki šiol VSD tarifas buvo atitinkamai 28,5% arba 30,5%, jei asmuo dalyvauja kaupiant pensiją II pakopoje. PSD tarifas nesikeičia 9% (jei EDV didesnis nei 2), 3% (jei EDV ne didesnis negu 2).

Dabar tam tikrais atvejais asmuo gali nemokėti VSD įmokų. Taip elgtis jis gali, jeigu asmuo jau yra draudžiamas valstybiniu socialiniu draudimu pagal Lietuvos įstatymus sutampančiomis socialinio draudimo rūšimis nuo sumos, ne mažesnės nei minimalioji mėnesinė alga; yra sukakęs (-usi) socialinio draudimo senatvės pensijos amžius; asmuo yra laisvės atėmimo vietoje arba teismo sprendimu priverstinai gydomas specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose; asmuo yra ne vyresnis kaip 29 metų.

7. Individualią žemės ūkio veiklą vykdantys GPM mokėtojai

Individualią žemės ūkio veiklą vykdantys asmenys (kurie yra GPM mokėtojai) papildomai pradedami drausti ligos valstybiniu socialiniu draudimu. Dėl šios priežasties keičiasi VSD įmokų tarifas, kuris tampa 29,7% arba 31,7%, jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde.

Anksčiau VSD tarifas buvo 28,5% ir 30,5%, jei asmuo dalyvauja kaupiant pensiją. PSD tarifas nesikeičia – 9% (jei EDV didesnis nei 2), 3% (jei EDV ne didesnis negu 2). Per metus įmokos negali būti mokamos nuo didesnės sumos nei 7 praėjusių metų vidutiniai darbo užmokesčiai. VSD įmokos mokamos iki gegužės 1 d. už praėjusius metus.

Iki šiol įmokos buvo mokamos nuo sumos, ne mažesnės nei 12 MMA ir ne didesnės negu einamųjų metų 12 draudžiamųjų pajamų dydžių. Asmuo mokėjo jas kas mėnesį nuo pasirinktos sumos, tačiau ne mažesnės negu MMA ir ne didesnės negu DPD per mėnesį.

Dabar atsiranda galimybė nemokėti šių įmokų, jeigu asmuo jau yra draudžiamas valstybiniu socialiniu draudimu pagal Lietuvos įstatymus sutampančiomis socialinio draudimo rūšimis nuo sumos, ne mažesnės nei minimalioji mėnesinė alga; yra sukakęs (-usi) socialinio draudimo senatvės pensijos amžius; asmuo yra laisvės atėmimo vietoje arba teismo sprendimu priverstinai gydomas specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose.

8. Šeimynų dalyviai

Šeimynų dalyviai papildomai pradedami drausti ligos valstybiniu socialiniu draudimu. Dėl šios priežasties keičiasi VSD įmokų tarifas, kuris tampa 29,7% (31,7% jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde) ir yra mokamas nuo einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio (2016 m. – 445 Eur).

Iki šiol VSD tarifas buvo 28,5% (30,5% jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde). PSD įmokų tarifas nesikeičia, jo dydis lieka 9%.

2017-01-03. Verslo žinios: „Padidėjęs „Sodros“ tarifas: kas ir kaip pajus pokyčius“. Vytautas V. Žeimantas. Šaltinis: „Sodra“.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio