Spausdinti šį puslapį

Dantų priežiūra: rūpintis niekada nėra per vėlu

Dantų priežiūra: rūpintis niekada nėra per vėlu Dantų priežiūra: rūpintis niekada nėra per vėlu

Odontologijos klinika RYKLIO DANTIS, UAB

Sveikata svarbiausia — nėra abejonės. Geros sveikatos trokšta kiekvienas, jos tikimės ir linkime mylimiems žmonėms. Tačiau ne kiekvienas supranta, kad sveiki dantys žmogui svarbūs ne mažiau nei sveikas skrandis ar stipri širdis. Apie tai — pokalbis su bendrosios praktikos gydytoju odontologu, klinikos „Ryklio dantis" vadovu Valdemaru Šinkovskiu.

– Daug kalbama, kaip išsaugoti gražią šypseną, bet dantys žmogui duoti ne tik dėl grožio. Kokią Įtaką jie turi visam organizmui?

– Dantų funkcija itin svarbi. Buvo laikai, kai netekęs dantų žmogus tiesiog mirdavo iš bado, nes nebegalėdavo atsikąsti maisto. Dabar maisto nestinga ir turintiems tvirtus dantis, ir bedančiams – mirtis badu nebegresia. Tačiau dantims pavojų nesumažėjo: maiste gausu konservantų, cukraus, žmonės mėgsta gazuotus gėrimus. Visa tai kenkia dantims, kaip ir nerimtas požiūris į burnos higieną.

Kai per konsultacijas paklausiu pacientų, kokie jų prioritetai gyvenime, visi pirmiausiai sako – sveikata. Paskui – artimųjų sveikata, namai, automobilis. Dantų priežiūrai vietos atsiranda kažkur antrajame vertybių dešimtuke. O juk dantys įtakos sveikatai turi daug. Štai sutrikus kramtymui, žmogus ims ryti maistą didesniais gabalais, tai keis virškinimą ir, kartu, paveiks skrandį.

Burna yra tarsi vartai – nuo dantų per kraują infekcija gali pasiekti kitus organus ir pasunkinti ligas ar jas išprovokuoti, pavyzdžiui, infekcinį endokarditą – vidinio širdies dangalo uždegimą.

– Ar keičiasi žmonių požiūris į burnos priežiūrą?

— Jaunimas žiūri atsakingiau nei jų tėvai, bet vis dar stinga informacijos, gera burnos priežiūra dar nėra mūsų kultūros bruožas. Dauguma odontologus prisimena tik tuomet kai pajunta skausmą.

Neįvertinta Lietuvoje ir burnos higienisto profesija. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose burnos higienisto darbas odontologijos klinikai atneša apie 60 proc. pajamų, Vakarų Europoje – apie 40 proc. Lietuvoje, geriausiu atveju, vos dešimtadalį. Daugeliui atrodo, kad tinkamai pasirūpinti dantimis gali savarankiškai, tačiau žmogus yra tinginys iš prigimties. Dažnas suranda įvairiausių priežasčių, dėl ko neišsivalo dantų ar nevalo jų tiek laiko, kiek reikėtų. Burnos higienistai ne tik profesionaliai nuvalo dantis ir burnos ertmę, bet ir stebi dantų ėduonies paplitimą bei intensyvumą. Vieniems profesionalios burnos higienos pakanka kartą per metus, kitiems kartą per pusmetį ar dažniau.

– Kaip jūs apibūdintumėte profesionalią burnos priežiūrą?

– Burnos higiena turi tapti įpročiu, kaip apsimauti kelnes ar užsirišti batus. Kasdienėje dantų priežiūroje reikėtų naudoti ne tik dantų šepetėlį, bet ir dantų siūlą tarpdančiams bei antibakterinį burnos skalavimo skystį, skirtą kasdieniniam naudojimui. Burnos skalavimo skysčio naudojimas padeda ženkliai sumažinti bakterijų kiekį burnos ertmėje. Visapusė burnos priežiūra padeda išvengti bakterijų sukeliamų dantenų ligų.

– O ką pasakytumėte tiems, kurie iki šiol neskyrė pakankamai dėmesio savo dantims? Ar gali būti per vėlu jais pasirūpinti?

– Niekada nėra per vėlu. Visuomet galima padaryti šį tą, kad dantų būklė, o kartu ir gyvenimo kokybė pagerėtų. Tačiau kyla laiko, kurį reikės tam skirti, ir pinigų klausimas. Pats laikas suprasti, kad odontologas – ne kirpėjas ar batsiuvys, į kurio patarimą galima numoti ranka. Juk jei kardiologas pasakytų, kad būtina gerti vaistus ar daryti pratimus, retas kuris neklausytų. O jei pasakai, kad reikia valytis dantis, skalauti, gydyti, žmogus sako: „pagalvosiu", tačiau nesusimąsto, kad vieno danties netekimas gali sukelti grandininę reakciją, kuri paveiks visą organizmą.

Graži šypsena, kurią puošia sveiki ir balti dantys, yra Jūsų stilingu akcentu taip pat, kaip pora gerai parinktų džinsų, madingas laikrodis arba aukštakulniai batai. Sniego baltumo šypseną, kuri ne tik pakels Jūsų savigarbą, bet suteiks daugiau pasitikėjimo savimi, padės įgyti odontologijos klinika „RYKLIO DANTIS“. Juk graži šypsena – tai kelias į Jūsų sėkmę!

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio