visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Gesintuvų testas Šveicarijoje: tarp lyderių Lietuvoje pagaminta gesinimo priemonė ReinoldMax

Gesintuvų testas Šveicarijoje: tarp lyderių Lietuvoje pagaminta gesinimo priemonė ReinoldMax Gesintuvų testas Šveicarijoje: tarp lyderių Lietuvoje pagaminta gesinimo priemonė ReinoldMax

DOMINIS, UAB

dominis.lt

Šveicarijos žurnalas „Haus & Garten“ nuolatos tiriantis rinkoje siūlomų produktų kokybę ir apie tai informuojantis visuomenę, atliko gesintuvų efektyvumo testą, kuriame dalyvavo Lietuvoje pagaminta gesinimo priemonė „ReinoldMax“.

Bandymui buvo pasirinkti 3 gesintuvai (kilmės šalys: Italija, Šveicarija, Vokietija) ir 2 gesinimo priemonės (kilmės šalys: Lietuva, Vokietija). Visuose bandymuose lyderiaujančią poziją užėmė gesinimo priemonės vandens ir putų pagrindu. Paradoksas: nustatyta, kad aerozolinė gesinimo priemonė „ReinoldMax“ 500 ml, kainuojanti prekybos centre 8 eur, nežymiai atsilieka nuo testo laimėtojo 3 litrų talpos vandens putų gesintuvo, kuris Šveicarijoje kainuoja 250,00 Eur. Jei namuose užsiliepsnotų staltiesė, lygintuvas ar pliušinis meškiukas, tuomet gesinimo priemonės Jums būtų didžiausia pagalba. Bent jau tai žada gesintuvų spalvotos instrukcijos, kaip pavyzdžiui Vokietijos gamintojo „Gloria“ miltelinis gesintuvas „F2 G“. Profesionalūs gaisrininkai iš Bazelio (Šveicarija) ne tik stebėjo penkių pasirinktų gesinimo priemonių bandymus, bet ir patys juos atliko.

Gesintuvų bandymų komanda siekė išsiaiškinti, kokių klasių gaisrus gesina šie produktai, kaip sudėtinga ar paprasta jais naudotis, ar jie atlieka savo funkciją ir kaip atrodo vieta po gesinimo?

Bandymo eiga: Vienas po kito buvo gesinti šeši čiužiniai (A gaisrų klasė), televizorius (E gaisrų klasė) bei degančio aliejaus indas (F gaisrų klasė). Čiužinius ir televizorius gaisrininkai gesino praėjus 1 minutei po padegimo. Indas su riebalais buvo kaitinamas, kol užsiliepsnojo. Atskirai buvo vertinama ant gesintuvų pateiktos naudojimosi instrukcijos ir kokios pasekmės laukia po gesinimo.

Išvada: po bandymų malšinti gaisrus namų sąlygomis trys gesintuvai vandens ir putų pagrindu įvertinti nuo „gerai“ iki „labai gerai“. Testo nepraėjo milteliniai gesintuvai. Milteliniai gesintuvai pavedė bandant gesinti liepsnojančius riebalus.

Čiužiniai: Nesvarbu milteliniai ar putų gesintuvai – visi produktai be problemų užgesino A klasės gaisrus, t.y. liepsnojantį čiužinį. Gesinant abiejų tipų gesintuvais liepsna buvo numalšinta po kelių sekundžių. Vis dėlto mažuosiuose gesintuvėliuose po bandymo liko labai nedaug gesinimo medžiagos, todėl rimtesnis gaisras jiems būtų sunkiai įveikiamas. Svarbu nepamiršti, kad aerozolinės gesinimo priemonės, kaip pavyzdžiui, „ReinoldMax“ 500 ml, yra skirtos tik prasidedantiems gaisrams gesinti. Užsidegusiai kalėdinei eglutei gesinti vargiai ar užtektų 500 ml talpos gesinimo priemonės. Tuo tarpu be problemų tą pačią eglutę užgesintų didesnės talpos gesinimo priemonė 750ml ar 1000ml.

Televizoriai: Visi bandymuose naudoti gesintuvai sėkmingai užgesino degantį televizorių. Indas su riebalais: Ant gesintuvo nurodytas simbolis „F“ reiškia, kad šis gesintuvas specialiai skirtas degantiems riebalams gesinti. Šveicarų gamybos putų gesintuvas Primus 3 L tesėjo savo pažadą – indas su užsidegusiais riebalais vos per kelias sekundes buvo užgesintas. Daug mažesnės talpos vokiečių gamybos aerozolinė gesinimo priemonė „No Fire“ taip pat įveikė šį bandymą, nors ir su didelėmis pastangomis: tik paskutiniu purškimu gaisrininkui pavyko užgesinti liepsnojančius riebalus. Ši gesinimo priemonė „No Fire“ parduodama kartu su nedegiu audeklu, kuriuo patariama gesinti užsidegusius riebalus. Tačiau bandymo metu nedegus audeklas užsiliepsnojo!

Gesintuvų testas Šveicarijoje

Ypatingai gerai įvertinta lietuvių gamybos aerozolinė gesinimo priemonė „ReinoldMax“ : nors ir lėčiau nei putų gesintuvas Primus 3 L, bet „mažylis“ „ReinoldMax“ 500 ml talpos efektyviai užgesino degantį riebalų indą. Gesinimo putos akimirksniu suformavo storą plėvelę ir užgesino gaisrą.

Net profesionalus gaisrininkas Oliveris Hoferis buvo priblokštas: „Niekada nebūčiau patikėjęs, kad tokios mažos talpos gesinimo priemonė yra tokia veiksminga“. Milteliniai gesintuvai nepraėjo testo. Prastus įvertinimus gavo milteliniai gesintuvai „Gloria F2“ (Vokietija) ir „Pro“ (Italija): užuot sustabdę liepsnas, jie gaisrą dar tik padidino. Bandymo metu miltelinis gesintuvas „Gloria F2“ įpūsdamas oro sukėlė liepsnų sūkurį. Sunku ir pagalvoti, kas nutiktų, jeigu toks scenarijus pasikartotų Jūsų virtuvėje. Miltelinių gesintuvų gamintojas „Gloria“ į klausimą, kodėl ant gesintuvo nėra nurodyta informacija, kad jis netinka riebalams gesinti, reagavo šitaip: „Neturime galimybių ant gesintuvo nurodyti visų atvejų, kuriais nerekomenduojama naudoti miltelinio gesintuvo.“

Gesindami gaisrą milteliniu gesintuvu nepamirškite, kad jis turi vieną didelį trūkumą: gesinimo milteliai sukelia didelę koroziją. Toksinius cheminius miltelius sunku visiškai pašalinti, kompiuteriai ir kiti techniniai prietaisai dažniausiai tampa nebetinkami naudojimui, patalpoms gali prireikti kapitalinio remonto. Profesionalūs gaisrininkai rekomenduoja namuose turėti ir naudoti tik vandens ir putų pagrindo gesintuvus.

Saugokite savo namus!

Straipsnio autorius Štefanas Dyt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus