visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Augintinio apsauga nuo erkių ir blusų - sunki, bet įmanoma užduotis

Augintinio apsauga nuo erkių ir blusų - sunki, bet įmanoma užduotis Augintinio apsauga nuo erkių ir blusų - sunki, bet įmanoma užduotis

AGROVA, D. Daraškevičiaus IĮ

www.agrova.lt

Sušilus orui, daugelis gyvūnų augintojų susiduria su sunkia užduotimi - kaip apsaugoti savo mylimą šunį ar katę nuo nepaliaujamos erkių atakos. O ką daryti jei į augintinio odą jau įsisiurbė erkė? „Agrova“ - zooprekių parduotuvių Panevėžyje atstovai pateikia esminius patarimus - ką daryti jei Jūsų gyvūnui vis dėlto nepavyko išvengti susidūrimo su erkėmis ar blusomis ir kaip jų išvengti ateityje.

Kovoje su blusomis ir erkėmis, deja, anksčiau ar vėliau tenka sudalyvauti beveik kiekvienam šeimininkui. Erkės – tai ne vabzdžiai, o voragyviai, turintys duriamojo - siurbiamojo tipo burnos aparatą, kuriuo  laikosi prisisiurbusi prie gyvūno ir siurbia jo kraują – dėl to erkės kūnas padidėja kelis kartus ir tampa panašus į balioną, besipučiantį Jūsų šuns sveikatos sąskaita. Lietuvoje erkės aktyviausios „ilgąją vasarą“ - nuo balandžio iki spalio. Jos platina pavojingas ligas: erkinį encefalitą, Laimo ligą, babeziozę. Visos šios ligos negydomos gali būti mirtinos: erkinis encefalitas pažeidžia galvos ir nugaros smegenų dangalus, Laimo liga naikina sąnarius, galvos ir nugaros smegenis, o babeziozė ardo eritrocitus ir sukelia inkstų nepakankamumą.
 
Geriausia apsauga nuo erkių - tai prevencija. Svarbu nuolatos kruopščiai tikrinti gyvūnų kailį, o radus erkių - kuo greičiau jas pašalinti. Įsisiurbus erkei jokių būdų negalima jos tepti riebalais. Taip padarius, dusdama erkė tik greičiau suleis į organizmą ligų sukėlėjus. Erkę reikia ištraukti mechaniškai – suėmus kuo arčiau šuns odos ir sukant prieš laikrodžio rodyklę traukti. Taip atpalaiduojamas erkės žandų sukabinimas. Kartais traukiant erkę, kūnas nuplešiamas nuo galvos. Tuomet reikia tą vietą išdezinfekuoti ir vėliau, susidarius šašui, galvutė nusiims su šašu.

„Agrova“ parduotuvėse Panevėžyje gyvūnų augintojai gali įsigyti visas efektyviausias priemones, kurios padės apsaugoti Jūsų gyvūną nuo šių parazitų. Zooprekių parduotuvėje parduodami purškalai, specialūs antkakliai bei vaistai, lašinami ant kūno. Purškalas yra laikina, bet labai efektyvi priemonė, tinkanti tik konkrečiu atveju. Antkaklis bei vaistai erkes veikia atbaidančiai bei insekticidiškai – naikina erkes, blokuoja jų nervinių impulsų perdavimą. Šios medžiagos veikia ilgiau – keturias, penkias savaites. Jei ligų nepavyko išvengti, dėl gydymo būtina pasitarti su veterinarijos gydytoju, nes tik jis, atsižvelgdamas į šunelio sveikatą ir būklę gali tiksliai patarti, kokį saugų preparatą naudoti gydymui.

Blusos - iš pažiūros mažesnės kenkėjos nei erkės, tačiau taip pat galinčios padaryti nemažai žalos. Šeimininkai turi žinoti, kad jos ne tik kankina šunelį sukeliamu niežuliu, tačiau ir platina ligas. Pavojingiausios blusos mažiems ir seniems šunims, nes jų organizmas nesugeba tinkamai pasipriešinti. Blusas pamatyti sunku, todėl apie jų buvimą dažnai sprendžiama iš paliktų pėdsakų: juodi taškeliai ant šuns odos, tai blusų išskyros, o kirmėlės šuns kūne gali būti prarytos blusos „nuopelnas“ - jos yra tarpiniai kaspinuočių pernešėjai.
 
Sumažinti blusų daromą žalą šuns kūnui galima tiesiog subalansuotai jį maitinant. Tai negarantuoja, kad Jūsų šuo neturės blusų, tačiau kokybiškai maitinamo šuns oda ir kailis daug greičiau atsistatys po blusų įkandimų. Šuns kailio šukavimas tėra labai laikina ir neefektyvi priemonė nuo blusų – jos vis tiek pasilieka kailyje. Švari šuns patalpa bei drėgnas jos valymas sumažins blusų kiekį šuns aplinkoje. Jei visgi nepavyko išvengti blusų, geriausia jas naikinti specialiais purškalais bei tirpalais, taip pat – antkakliais nuo blusų.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus